“Què seré quan sigui gran?”
Els contes eduquen en valors
Sabem que els contes potencien la imaginació i la creativitat, amplien les nostres capacitats d’atenció, memòria, percepció i comprensió, i ens ajuden a gestionar les emocions i a ampliar la nostra capacitat d’empatia. Però els contes també ens poden ajudar a crear espais amb els nostres infants per compartir amb ells valors i aprenentatges importants com l’esforç, el respecte, la perseverança i la responsabilitat.
I què passa amb els contes i els infants amb diversitat funcional?
La Roser Roca, fisioterapeuta i psicomotricista i mare de dues nenes de la nostra escola, ens proposa algunes reflexions sobre els contes i els infants que pateixen algun tipus de dificultat en el seu desenvolupament motriu:
- Quants contes coneixeu amb protagonistes amb algun tipus de discapacitat motriu?
- En quins contes es poden recolzar i emmirallar els infants amb diversitat funcional?
- Com treballen les resta d’infants la diferència, la comprensió i l’empatia cap als iguals amb diversitat funcional?
- Com volem que siguin els nostres fills i filles d’adults?
- Quins valors volem treballar i promoure en ells i elles?
La Roser i la il·lustradora Rocío Martínez acaben d’iniciar un projecte en forma de conte que busca mostrar i reforçar els somnis i les inquietuds de nens i nenes amb alteracions motrius, i alhora fomentar la consciència social sobre la seva realitat.
“Què seré quan sigui gran?”
Amb aquest títol, el conte sobre diversitat funcional en atenció precoç de la Roser i la Rocío té l’objectiu de donar visibilitat a la diversitat funcional i encoratjar els petits valents i valentes que treballen dia a dia per aconseguir els seus somnis:
“M’embarco en el projecte d’aquest conte amb el desig inicial d’homenatjar totes aquestes famílies i, en especial, aquests petits herois i heroïnes que passen pels centres d’atenció primerenca (CDIAT), així com amb el deure de buscar una major inclusió de qualsevol persona que presenti alteracions motrius o funcionals en la seva vida, fent partícips tots els primers lectors i les seves famílies de la quotidianitat d’aquests infants” – Roser Roca
A través del dia a dia d’una nena de 5 anys amb alteracions motrius, el conte ens mostra una història en la que la importància no recau en les seves dificultats sinó en els seus desitjos, inquietuds i somnis, que són com els de qualsevol infant que es troba en una etapa de descobriment, de creixement i d’aprenentatge.
Amb la història de la Marta com a fil conductor, el conte també pretén conscienciar sobre les barreres arquitectòniques que compliquen cada dia la mobilitat de les persones amb dificultats motrius per culpa d’edificacions, el propi urbanisme i/o actituds incíviques. Així com ajudar a aquests infants i les seves famílies a normalitzar l’ús d’ajudes ortopèdiques (fèrules, caminadors, cadires de rodes…) i per la comunicació (sistemes augmentatius i alternatius per la comunicació) per millorar la seva autonomia i autoestima.
La Roser i la Rocío han començat fa pocs dies una campanya de finançament a Verkami per aconseguir que l’editorial Babidi Bú publiqui el conte. Si arriben a un determinat nivell de donacions, el seu objectiu és fer arribar exemplars del conte a entitats i centres de recursos pedagògics i a centres educatius. Us animem a participar en aquesta campanya per col·laborar en la inclusió dels infants amb dificultats motrius. Podeu consultar la campanya en aquest enllaç i seguir el projecte a través del seu compte d’Instagram.