25 de novembre – Dia Internacional contra les violències masclistes

Tractem-nos bé: La Bella que no volia una bèstia

Des de la Comissió de Gènere i Interseccionalitat de l’AFA de l’Escola Jungfrau, i com ja va sent tradició en els darrers anys pel 25 DE NOVEMBRE: DIA INTERNACIONAL CONTRA LES VIOLÈNCIES MASCLISTES, presentem un conte adaptat per nosaltres mateixes i canviat per a visibilitzar que com a societat tenim el poder de transformar les històries de sempre i, també així, la realitat que ens envolta. Amb aquest conte adaptat volem donar eines per a treballar la prevenció de les violències masclistes amb les nostres filles i fills.

 

Després de “La Ventafocs” i “La Caputxeta”, hem adaptat “La Bella i la Bèstia”. Hem triat adaptar la versió de la Companyia Disney, perquè és actualment la més popular. Recordem que la història és un conte popular francès. Si es fa recerca bibliogràfica ens adonem que durant el segle XVIII aquest conte era una faula que s’explicava a les noies joves perquè no tinguessin por dels matrimonis concertats, tan presents en aquella època. En aquests matrimonis normalment es casaven noies molt joves amb homes ja grans. Amb aquesta història se’ls intentava fer creure que encara que el marit fos vell i malhumorat, podien trobar, sempre i quan elles es portessin correctament i tal com s’esperava d’una noia en aquella època, un príncep en el marit que no havien triat.

Tant la versió del segle XVIII com la de Disney, tenen en comú el mateix missatge: encara que algú no et tracti bé, si tu et portes bé, l’altre canviarà. Avui en dia, sabem que aquest és un missatge que el que fa és fer responsable a la víctima dels mal tractes rebuts. A les noies joves del segle XVIII se’ls deia que si el marit no les tractava bé era per culpa seva, a les nenes dels segles XX i XXI se’ns diu que tot i que la nostra parella no ens tracti bé, si nosaltres sí que ens portem bé, som pacients i posem tots els esforços en ajudar a l’altre, podem fer que això canviï. I com bé expliquem en el conte il·lustrat que us presentem: ningú té dret a tractar malament als altres i tothom té dret a ser ben tractat.

I la frase “ningú té dret a tractar malament als altres i tothom te dret a ser ben tractat” no només fa referència a les relacions de parella o amoroses, fa referència a totes les relacions
humanes. És important tractar bé a les persones que ens envolten i saber que tenim dret a ser ben tractades.