2 d’Abril – Dia Mundial de Sensibilització sobre l’Autisme
El viatge de Maria (enllaç al curtmetratge)
El viatge de Maria és una petita excursió al món interior d’una adolescent de 15 anys amb autisme, un viatge ple de color, amor, creativitat i originalitat, que neix en el recorregut d’uns pares que veuen com la seva filla es comporta d’una manera especial fins a confirmar que té autisme. L’autor, el dibuixant Miguel Gallardo, pare d’una noia amb autisme, el defineix com una obra sobre l’afecte i la relació entre un pare i una filla que, per sobre de les dificultats de la comunicació, es transmeten un gran missatge d’amor.
Acadèmia d’Especialistes (enllaç al curtmetratge)
En l’últim dia de curs de l’Acadèmia d’Especialistes, infants amb autisme mostren les seves habilitats especials, aquelles que a vegades els altres poden veure com obsessions, manies o rituals sense importància però que per a ells són formes de comunicar-se i de fer el món més manejable i lògic. Habilitats especials com fer els puzles amb les peces del revés, ja que el costat dibuixat conté massa colors i despista; o catalogar les persones que coneixem no pel seu nom, sinó per una combinació de color i número.
Amb aquests curtmetratges d’animació del dibuixant Miguel Gallardo us convidem a parlar del Trastorn de l’Espectre Autista i del Dia Mundial de Sensibilització de l’Autisme que es commemora cada any el dia 2 d’abril.
No us perdeu altres curtmetratges sobre autisme:
- El meu germanet de la Lluna (Frédéric Philibert, França, 2007) enllaç al curtmetratge.
- Vola (Bobby Rubio, Estats Units, 2019) us deixem el vídeo de com es va fer, podeu trobar el curt a la plataforma +Disney.
- Una volta (Erica Milsom, Estats Units, 2020) us deixem el vídeo de com es va fer, podeu trobar el curt a la plataforma +Disney.
Què és el Trastorn de l’Espectre Autista (TEA)?
El Trastorn de l’Espectre Autista és un trastorn d’origen neuro-biològic que afecta la configuració del sistema nerviós i el funcionament cerebral. Acompanya la persona al llarg de tota la seva vida i afecta, fonamentalment, la comunicació i interacció social i la flexibilitat del pensament i del comportament.
El TEA és considerat un ventall de trastorns relacionats amb el desenvolupament neuronal entre els quals es troben l’Autisme i la Síndrome d’Asperger.
L’autisme és distingeix de la síndrome d’Asperger principalment pel retard en l’aparició del llenguatge. Els infants amb TEA poden tenir dificultats per relacionar-se amb els altres, comprendre l’entorn i desenvolupar-se en situacions socials determinades. Per exemple en situacions d’acostament social inusuals o inadequades davant d’interaccions amb altres persones, en problemes per adaptar el comportament a diferents contextos o situacions socials, en dificultats per comprendre les regles socials “no escrites” o per entendre o expressar les emocions de manera ajustada a la situació. Algunes persones amb TEA presenten alteracions en el processament dels estímuls sensorials, amb malestar intens davant de determinats sons, olors, llums, sabors o textures; interès inusual en aspectes sensorials de l’entorn (com insistència per olorar o tocar determinades coses); fascinació per llums, objectes brillants o que giren, o indiferència aparent al dolor o a la temperatura. Aquests aspectes, i les creences que els infants autistes prefereixen estar sols/es, els generen més obstacles per fer amistats.
Orgull autista i neurodiversitat
Tot i que la majoria de persones consideren que l’autisme implica trastorns neuronals que comporten dèficits en determinades capacitats, fa molts anys que la recerca científica assenyala també les altes capacitats que algunes persones amb autisme demostren tenir. Els infants amb TEA poden tenir una intel·ligència molt variable que pot anar des de discapacitat intel·lectual a altes capacitats. Nombrosos moviments culturals arreu del món defensen el dret de les persones autistes a deixar de ser considerades com persones malaltes i treballen per fer visibles les seves destreses i sensibilitats. S’estima que un 10% de les persones amb TEA mostren habilitats inusuals i talents extraordinaris.
Rain Man
L’any 1988 es va estrenar la pel·lícula Rain Man protagonitzada per Tom Cruise i Dustin Hoffman i guanyadora de 4 Oscars (enllaç al tràiler). El film ens explica el cas d’un geni autista inspirat en el savi Kim Peek. L’argument tracta d’un jove egoista que espera heretar una fortuna del seu difunt pare i s’assabenta que el beneficiari serà el seu desconegut germà, un home autista amb habilitats especials en memòria i matemàtiques. Els dos germans compartiran experiències durant un viatge per Estats Units i el jove descobrirà les manies però també les genialitats del seu germà autista.
L’estrena de Rain Man i les nombroses publicacions sobre els trastorns de l’espectre autista dels anys noranta van contribuir a modificar la imatge de les persones autistes, mostrant, no només les seves dificultats, sinó també les seves potencialitats. Aquests discursos argumenten que les persones amb autisme, gràcies a la seva diferent percepció del món, són origen de descobriments i aportacions en enginyeria, art, matemàtiques i informàtica.
Les persones amb TEA i les seves famílies s’enfronten diàriament a un alt nivell de discriminació degut en gran part a la falta de conscienciació i comprensió del TEA. Cal eliminar els prejudicis, conèixer i comprendre les seves necessitats per facilitar-los la seva participació en la societat en igualtat de condicions i gaudir d’una vida més feliç.
Us deixem el vídeo que ha preparat la Confederació d’Autisme d’Espanya per aquest 2 d’abril (enllaç al vídeo):
Yo, Luca
Recordem també que fa un temps la Marta Giner, una mare de la nostra escola, va publicar el conte “Yo, Luca” per explicar-nos la història del seu fill Luca i les seves experiències junts. En Luca té Trastorn de l’Espectre Autista (TEA) i el conte “Yo, Luca” busca sensibilitzar i donar a conèixer com és un infant amb TEA perquè nens i nenes entenguin millor els seus amics i companys amb aquest trastorn.
La Marta ens explica que és molt important detectar el més aviat possible les dificultats del neuro-desenvolupament i aprofitar la gran plasticitat cerebral dels primers anys de vida per intervenir amb teràpies d’atenció precoç. No podem jutjar infants amb comportaments diferents als que esperem, ens diu la Marta, darrera del que veus hi ha incomptables hores d’esforç per adaptar-se a les regles del món que els envolta i cal tenir també en compte que hi ha discapacitats que no es veuen.
“He necessitat i volgut fer aquest conte per sensibilitzar i donar a conèixer com és un nen amb TEA. La historia mostra el nen meravellós que és en Luca, fent-lo brillar i transformant-lo en imatges plenes de color i encant. És necessari que els nens i nenes lectors comprenguin des de petits que hi ha diferències, però que en realitat tots som únics. I que és fascinant ser únic.”