11 de Febrer – Dia Internacional de les dones i les nenes en la ciència

Les #100tífiques

Aquest 2023 #100tífiques torna amb un munt de propostes i activitats sobre les dones i les ciències. Les #100tífiques (https://100tifiques.cat) és un projecte de la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació que busca fer visible i destacar la rellevància i el paper estratègic de les dones a la ciència i la tecnologia.

Us compartim també un vídeo de presentació a càrrec de la tripulació del projecte Hypatia I:

Benvingudes a Hypatia I

Hypatia I és una missió dirigida per dones a l’Estació de Recerca del Desert de Mart l’abril de 2023. La nostra tripulació té com a objectiu avançar en la investigació marciana, promoure l’exploració espacial i millorar les vocacions científiques.

Hypatia I és una tripulació multidisciplinària, intergeneracional i exclusivament femenina de Catalunya, composta per set membres principals i dos de suport. Cada membre té una història personal única, una formació acadèmica notable i una profunda passió per l’espai i l’exploració de Mart.

Conegueu a la tripulació! 

Mariona Badenas-Agustí
Comandant de la tripulació i astrònoma
Ha estudiat Astrofísica, Física d’Altes Energies i Cosmologia.

 

Carla Conejo González
Oficial executiva de la tripulació i biòloga
Ha estudiat Biologia Humana, Farmacèutica i Biotecnològica i Comunicació Científica, i és Cap de Programes Científics de la Fundació Catalunya La Pedrera.

Ariadna Farrés Basiana
Científica i responsable de seguretat i salut
Ha estudiat Matemàtiques Aplicades i és investigadora científica al Goddard Space Flight Center de la NASA.

 

Laia Ribas
Oficial de GreenHab
Ha estudiat Biologia, és investigadora de l’Institut de Ciències del Mar i membre de la Sustainable Offworld Network (SONET) i del projecte Nüwa.

 

Núria Jar
Periodista
Ha estudiat Periodisme, Comunicació Científica, Mèdica i Ambiental.

 

Neus Sabaté
Enginyera
Ha estudiat Física Aplicada, és investigadora ICREA de l’Institut de Microelectrònica de Barcelona i fundadora de Fuelium.

 

Cesca Cufí-Prat
Enginyera
Ha estudiat Enginyeria Aeroespacial i treballa a AOCS a Airbus.

 

Anna Bach
Científica de suport i artista
Ha estudiat Matemàtiques i Informàtica, i és analista de dades a Scopely.

 

Helena Arias
Enginyera de suport
Estudiant de Grau en Física i Enginyeria Mecànica/Electrònica per la UPC i la UNED.

 

Les missions d’Hypatia I

Hypatia és un projecte per inspirar les properes generacions, especialment nenes i noies però també altres grups poc representats socialment, interessats a seguir carreres relacionades amb STEM.

La missió d’aquest projecte és viatjar l’abril de 2023 a l’estació analògica de Mart al desert d’Utah, als Estats Units per realitzar investigacions sobre l’espai i simular el seu dia a dia a Mart. Les estacions anàlogues són centres situats en llocs remots i extrems de la Terra que permeten simular la vida en altres planetes. Això permet provar noves tecnologies espacials i analitzar el comportament d’una tripulació en condicions aïllades. Les missions espacials actuals busquen pistes sobre la vida del passat i determinen el seu potencial habitable.

Actualment, hi ha onze missions internacionals a Mart que encara estan operatives.

A la instal·lació anàloga de l’Estació d’Investigació del Desert de Mart, la tripulació d’Hypatia I realitzarà investigacions científiques per estudiar la viabilitat d’una missió a Mart, i desenvoluparà projectes de recerca sobre astronomia observacional, com si haguéssim d’estudiar el cosmos des de Mart; sobre biologia espacial, en especial ciències microbianes, animals i humanes per estudiar la viabilitat de la vida a Mart; sobre enginyeria i tecnologies; i sobre divulgació i comunicació per fer la ciència accessible a tothom.

No us perdeu tota la informació que podeu trobar a la seva web: https://hypatiamars.com/