Les joguines no tenen preferències de gènere

Les joguines en sí no són sexistes, el que és sexista és la mirada que posem les persones adultes sobre elles. Per això, ara que comença Nadal i la voràgine consumista ens atrapa, és el moment de revisar-nos els nostres propis estereotips, reflexionar i acompanyar els infants a qüestionar i a desenvolupar el pensament crític davant els missatges publicitaris i la societat de consum.

Hi ha països com Noruega o Suècia, on la publicitat adreçada a les criatures està prohibida. No és el cas del país on ens trobem; de fet, és totalment el contrari. Aquí la publicitat adreçada als infants és molt agressiva. Per aquest motiu és feina nostra, de les famílies, ajudar els nens i nenes a discriminar entre els missatges publicitaris i oferir-los alternatives.

No hi ha joguines de nens i joguines de nenes, per molt que insisteixin a segregar els infants amb les joguines, hi ha nenes a qui els agrada jugar amb cotxes i construccions i hi ha nens a qui els agrada el maquillatge i les princeses. O encara millor, hi ha nens a qui els agrada jugar a futbol amb les ungles ben pintades i nenes que volen jugar amb cotxes, nines i princeses molt valentes. La imaginació dels infants és inacabable; no els tallem les ales.

Però, per què ens venen joguines diferents per a nens i per a nenes?

Doncs per seguir mantenint els rols d’homes i dones diferenciats dins del sistema patriarcal; els nens i els homes han de ser forts, agressius i rebels, i les nenes i les dones han de ser passives, atractives i submises. Des de ben petits ens intenten encasellar amb el rol que ens toca segons el sexe amb què hem nascut, el sistema no vol dissidència.

Les famílies que volem canviar aquest paradigma per acabar amb la violència, l’opressió i les desigualtats de tota mena, busquem educar en un context de llibertat de rols, de consum responsable, de respecte als altres i de no discriminació. Donar l’oportunitat de jugar lliurement, sense imposar rols a través del joc, és imprescindible per construir un camí d’igualtat real.

Així que… què podem fer?

Quan comprem una joguina preguntar-nos quins valors, habilitats, actituds i rols fomenta i si afavoreix el seu desenvolupament integral (personal, relacional i social). Siguem conscients que algunes joguines fomenten valors sexistes, racistes i violents i que podem regalar-ne d’altres que fomentin la igualtat, la cultura de pau i la cooperació.

No es tracta d’imposar, forçar o prohibir res. Es tracta d’afavorir que els infants puguin jugar al que vulguin, independentment del seu sexe. Es tracta que, a partir de les diferències personals de cada nen i nena, puguin desenvolupar al màxim les seves capacitats i aptituds al marge dels estereotips imposats.

Regalem joguines diverses que afavoreixin un desenvolupament més complet:

  • Jocs que fomentin l’acció i l’activitat (no la violència).
  • Jocs que fomentin l’esport.
  • Jocs que fomentin la tranquil·litat (no la passivitat).
  • Jocs que fomentin la cura dels altres i la tendresa.
  • Jocs que valorin el treball domèstic.
  • Jocs que afavoreixin l’autonomia personal.
  • Jocs que afavoreixin la relació amb els altres i la cooperació.

Us deixem alguns enllaços de botigues en línia que tenen jocs de tots tipus, per a totes les edats, jocs integradors, jocs per estimular la ment i molt més perquè pugueu agafar idees:

I finalment us presentem el vídeo que hem preparat amb el lema “Les joguines no tenen preferències de gènere” i amb el que aprofitem per desitjar bones festes a totes les famílies de l’escola: