Disfressem-nos per ser lliures!

“No podem ser res, sense jugar a ser-ho” Jean-Paul Sartre

Avui encara existeixen molts estereotips de gènere i cultura a l’hora d’escollir de què ens disfressem.
L’entorn social imposa a nenes i nens joguines i disfresses amb rols i etiquetes de gènere difícils de trencar.

Us convidem a reflexionar per construir un Carnaval lliure d’estereotips:

 • Descartem les disfresses que suposin una sexualització i cosificació dels infants, sobretot de les nenes
  Rebutgem disfresses amb una versió normal per a nens i una provocadora per a nenes, presentant-les com a objectes sexuals i afegint una discriminació de gènere a l’uniforme que no existeix en la realitat.
 • Evitem els rols de gènere en disfresses d’oficis i professions
  Els nens poden ser infermers i les nenes astronautes.
 • Busquem disfresses que puguin ser utilitzades indistintament per nenes i per nens, que desenvolupin la imaginació i afavoreixin la creativitat
  Fem-les a casa o inventem disfresses noves.
 • Permetem que es disfressin del que desitgin i oferim disfresses que incloguin tots els rols perquè puguin escollir amb llibertat
  Observem com la jerarquia i els rols de gènere que imposa la societat determinen els infants en les seves eleccions de jocs, disfresses i futurs rols.
 • Ajudem les nenes a sentir-se identificades amb els rols de l’àmbit públic tradicionalment assignats als nens, perquè puguin projectar-se en altres oficis i ampliar el seu imaginari infantil.
 • I ajudem els nens a sentir-se identificats amb els rols de l’àmbit privat, a jugar sense avergonyir-se’n a nines i cures, i tenir un espai de joc on gaudir-ne plenament sense judicis.
 • Evitem disfresses relacionades amb la violència, amb el racisme i amb els estereotips culturals, que puguin ser ofensives o ferir la sensibilitat d’altres persones.

Gaudim del Carnaval i disfressem-nos per ser lliures!