30 de març: Dia Internacional de les Treballadores de la Llar i les Cures

La importància de la família en l’educació sobre les feines de la casa i les cures i la importància de la visibilització d’aquestes tasques

Les treballadores de la llar i de les cures, en la seva majoria dones i migrants, són especialment exposades a l’explotació laboral a causa de la seva precarietat laboral i sovint enfronten múltiples formes de discriminació i opressió.

L’aspecte educatiu de les escoles i les famílies és fonamental en la lluita per la igualtat de gènere i en el reconeixement del treball invisible de les treballadores de la llar i de les cures. Des de la Comissió de Gènere i Interseccionalitat de la Jungfrau, el 30 de març, dia Internacional de les Treballadores de la Llar, l’entenem com a una oportunitat per a conscienciar sobre el treball que realitzen milions de dones a tot el món i la importància de valorar-lo i reconèixer-lo.

És necessari que el moviment feminista adopti una perspectiva interseccional per a abordar les múltiples formes de discriminació i opressió que les dones enfronten a causa del seu gènere, la seva procedència i la seva posició socioeconòmica. El moviment de les treballadores de la llar i les cures és un exemple de pràctica interseccional, ja que aquestes dones enfronten múltiples formes de discriminació i explotació.

Les famílies tenen un paper important en l’educació dels seus fills i filles sobre la importància del treball de la llar i de les cures, així com en la visibilització de l’aclaparadora quantitat d’aquestes tasques. També és important reconèixer el treball de les persones que cuiden de la llar i la família sense remuneració, independentment de la seva posició socioeconòmica, i treballar juntes sota el paraigües de la igualtat de gènere.

El feminisme antiracista i anticlassista cerca desafiar i desconstruir les estructures de poder i les normes culturals que perpetuen la discriminació i l’opressió. Això implica lluitar no sols contra la desigualtat de gènere, sinó també contra la desigualtat racial i de classe.

Perquè el feminisme sigui socialment sostenible, ha de ser inclusiu i tenir en compte les experiències de totes les dones, independentment de la seva procedència o ascendència i classe social. Només així podrem construir una societat més justa i equitativa per a totes les persones.

 

Suggeriments per a una conducta socialment responsable dins de la llar

En cas de contractar ajuda a casa:

 • Buscar el suport d’Anem per feina (ONG que ofereix a les empreses i molt especialment a les famílies un servei d’intermediació laboral amb una perspectiva inclusiva i justa).
 • Incentivar la sindicalització de la persona posant-se en contacte amb Sindihogar Sindillar (Sindicat de treballadores de la llar i de les cures)

En cas de contractar serveis per a festes d’aniversaris, pensar en solucions socialment responsables com el servei d’àpats Sabers i Sabors de Sindillar.

Suggeriments per a la sensibilització

Edats 3-6 anys:

 • Llegir llibres i contes sobre el valor de les feines de la casa i de les cures, com “Aquesta és la meva família” de Bobbie Kalman.
 • Assignar feines de la casa senzilles, com guardar les joguines o ajudar a doblegar la roba. Agrair i elogiar a les criatures per la seva contribució.
 • Fer manualitats per a celebrar el Dia Internacional de les Treballadores de la Llar, com dibuixar i decorar targetes d’agraïment per a la/les persona/es que cuida/en de la casa i la família.
 • Jugar a jocs de rol, com a “joc de casa”, en el qual els nens i nenes assumeixen diferents rols i treballen junts per a cuidar la casa i la família.

Edats 7-9 anys:

 • Conversar amb els nens i nenes sobre les feines de la casa i les cures i la importància de valorar-lo i reconèixer-lo. Preguntar-los sobre les seves pròpies experiències a casa i com se senten quan fan tasques de cura.
 • Aprendre sobre les diferents feines de la casa i les cures en diferents cultures i països. Llegir sobre les treballadores de la llar en altres llocs del món i com se les valora.
 • Assignar tasques de la casa més complexes, com preparar la taula o ajudar a cuinar. Ensenyar habilitats bàsiques de cura, com canviar un bolquer o cuidar a una mascota.
 • Veure pel·lícules o documentals sobre el tema.

Edats 10-12 anys:

 • Participar en activitats de voluntariat o iniciatives comunitàries que facin costat a treballadores de la llar i de les cures. Aprendre sobre organitzacions que lluiten pels seus drets i com poden contribuir-hi.
 • Aprendre sobre les lleis i regulacions entorn dels drets laborals de les treballadores de la llar i cures al seu país o regió.
 • Conversar sobre els prejudicis de gènere i les desigualtats que les treballadores de la llar i les cures enfronten en el lloc de treball i en la societat en general.
 • Investigar i compartir històries de dones que treballen en llars i cures i les formes en què han lluitat pels seus drets i han millorat les seves condicions laborals.