Dia Internacional de les Nenes en les TIC

Noies connectades, creant futurs més brillants

Estudis i resolucions internacionals de Nacions Unides i la Comissió Europea sobre la bretxa de gènere alerten sobre la importància que les nenes i les dones no només siguin consumidores de tecnologia, sinó també creadores. La falta d’accés de nenes i dones a l’àmbit tecnològic afecta directament la igualtat d’oportunitats al món laboral i al desenvolupament econòmic i social dels països. El 2014, el 80 per cent dels professionals tecnològics de la Unió Europea eren homes.

“Noies connectades, creant futurs més brillants” és el lema de la Unió Internacional de Telecomunicacions de la ONU pel 22 d’abril de 2021, perquè les noies continuen estant poc representades en ciències, tecnologia, enginyeria i matemàtiques (STEM), i cal continuar treballant per l’educació tecnològica, animant nenes, noies i dones a desenvolupar una carrera activa a STEM.

Les nenes també són bones amb les tecnologies

Cal lluitar contra els estereotips de gènere que desanimen les nenes a estudiar carreres de ciència i tecnologia des de petites. Estereotips que es reforcen a través de la família, l’escola, els mitjans de comunicació i la societat en general. Idees i comentaris com que els nois són més hàbils que les noies amb les tecnologies no són certes i desmotiven les nenes a interessar-se per la tecnologia, les enginyeries i les TIC.

Per què el 22 d’abril de 2021?

La UIT va decidir l’any 2011 crear el Dia Internacional de les Nenes en les TIC per encoratjar les vocacions tecnològiques a les nenes i joves, generar reflexió sobre les desigualtats i la bretxa digital de gènere, construir alternatives per eradicar-les i motivar les nenes a participar en carreres tecnològiques. Des de llavors, se celebra cada any a tot el món el quart dijous del mes d’abril.

No us perdeu el vídeo que la UIT va fer el 2015: [enllaç al vídeo]

Conegueu les Young IT Girls

Les Young IT Girls (youngitgirls.org) són un grup de joves catalanes professionals i estudiants de diferents àmbits i enginyeries que busquen compartir els seus coneixements científics i tecnològics, mostrar a les noies les oportunitats que tenen al sector de les TIC i animar-les a emprendre camins tecnològics.

Desenvolupen activitats per combatre les desigualtats i promocionar el paper de les dones al sector tecnològic i per enfortir la confiança de les noies sobre les seves capacitats tecnològiques. I treballen per donar a conèixer referents de dones enginyeres o professionals en l’àmbit de les TIC per empoderar i encoratjar les noies amb un millor coneixement de les seves oportunitats tecnològiques. Ens proposen jocs, xerrades i activitats dinàmiques interactives per a infants i joves de Primària, Secundària i Batxillerat. Us n’expliquem un tastet:

  • Compartir experiències amb convidades professionals de camps STEM
  • Grups de treball per resoldre problemes tecnològics
  • Escape Room – Viatge en el temps o La hacker d’Instagram
  • Tallers d’impressió 3D
  • Intel·ligència artificial
  • Sessions d’acompanyament en el treball de recerca de 4t d’ESO i Batxillerat
  • Jocs de preguntes sobre dones i ciència; us atreviu a respondre-les? [enllaç a les preguntes]

Les seves activitats són gratuïtes, algunes disponibles en línia, i també dissenyen activitats i tallers a mida. Us agradaria que des de l’AFA organitzéssim algun d’aquests tallers? Feu-nos-ho saber i contactarem amb elles!