Dia Internacional de les dones i les nenes en la ciència 2022

Ada Marie Twist, Scientist (Ada Magnífica, científica)

Els llibres d’Andrea Beaty sobre la curiosa i inquieta Ada Twist parlen als infants de creativitat, imaginació, curiositat i perseverança amb històries divertides i científiques plenes de missatges empoderadors. Podeu trobar més informació a la seva web.

Ada Twist té una pregunta per a tot mentre explora el món que l’envolta i, tot i que la seva família està desconcertada i esgotada per la seva curiositat, li dona tot el seu suport en els seus esforços científics. I, encara que a vegades l’Ada se sent decebuda amb els seus experiments, ja que no sempre surten com estava previst, persevera i mostra una gran determinació buscant respostes a les seves preguntes.

A la història de l’Ada podem trobar paral·lelismes amb la infància d’Albert Einstein: l’Ada té dificultat en la parla, sent una curiositat immensa pel món que l’envolta i això fa que a vegades tingui problemes a l’escola. Einstein estava desconcertat per una brúixola, i Ada per un rellotge del seu avi. I tots dos van donar sentit al seu món mitjançant imatges i preguntes constants. Al final dels seus llibres, Andrea Beaty ens explica que va anomenar el seu personatge Ada Marie Twist en honor a dues grans dones científiques: Marie Curie i Ada Lovelace.

La passió d’aquesta nena per la ciència empodera altres noies perquè segueixin els seus somnis. No us perdeu els llibres i els capítols de dibuixos animats de l’Ada Twist! I no perdeu tampoc l’oportunitat de fer a casa algun dels seus experiments.

Dones que van canviar la ciència i el món

Quantes dones científiques coneixeu? Quantes s’estudien a les escoles i instituts? Algun nom més a banda de Marie Curie? Us animem a conèixer algunes dones que han estat i continuen sent clau en el desenvolupament de la ciència i en la concepció del món tal com el coneixem avui. Volem celebrar amb elles aquest dia i defensar la importància de les seves aportacions.

Rosalind Franklin (1920-1958) Biofísica
Les seves investigacions sobre l’ADN van permetre fer increïbles avenços científics durant el segle XX. Tot i que els seus descobriments van ser robats per un dels seus col·laboradors, que va rebre el Nobel el 1962 amb Watson i Crick, tots ells van reconèixer el mèrit original de la feina de Franklin.

Inge Lehmann (Dinamarca, 1888-1993) Matemàtica i sismòloga
El seu major descobriment va ser la “discontinuïtat de Lehmann”, que li va permetre demostrar que existia un límit, una discontinuïtat al centre de la terra que separava un nucli intern sòlid i un extern líquid quan tothom creia que la terra era buida.

Katherine Johnson (Estats Units, 1918) Matemàtica
Es va graduar en matemàtiques i francès als 18 anys, però com que era dona i negra, les lleis de segregació racial només li permetien ser mestra. El 1953 va començar a treballar al departament de càlcul de la NASA com a experta en matemàtiques i geometria. Va participar en molts projectes espacials, calculant trajectòries de vol com les del primer vol tripulat a l’espai i la de l’Apol·lo 11, que va arribar a la lluna, i va ser clau per fer retornar l’Apol·lo 13 després dels seus problemes tècnics. Hollywood n’ha fet una pel·lícula, “Hidden figures”, i ha contribuït a fer-la sortir de l’anonimat.

Emmy Noether (Alemanya, 1982-1935) Física i matemàtica
Considerada per Hilbert i Einstein com la dona més important de la història de les matemàtiques, no va ser reconeguda per les universitats alemanyes com a professora pel fet de ser dona. Amb el nazisme va emigrar als Estats Units, on es va doctorar i va donar classes a la universitat. Els seus descobriments van canviar el rumb de les matemàtiques contemporànies i van permetre resoldre el problema de la conservació de l’energia en la teoria general de la relativitat d’Einstein.

Ada Lovelace (1815-1852) Matemàtica
Reconeguda com la primera persona que va desenvolupar un codi de computació, va ser molt avançada al seu temps i va descobrir que, mitjançant una sèrie de símbols i normes matemàtiques, es podien calcular grans sèries de números. Lovelace va preveure les capacitats que tindrien les màquines i va escriure el primer algoritme destinat a ser processat per una màquina. Per aquest motiu se la considera la primera programadora informàtica.

Mary Anning (Regne Unit, 1799-1847) Paleontòloga i geòloga
Va identificar correctament el primer esquelet d’ictiosaure, rèptil marí del Juràssic, i va trobar els primers esquelets de plesiosaures i pterosaure fora d’Alemanya. En una època en què es pensava que no s’havia extingit cap espècie, Anning va presentar proves paleontològiques clau per assentar la teoria de l’extinció de les espècies. Tot i això, la Societat Geològica de Londres no la va admetre, i altres paleontòlegs es van apropiar dels seus descobriments i estudis.

Caroline Lucretia Herschel (Alemanya, 1750-1848) Astrònoma i matemàtica
Va descobrir estels, cometes, nebuloses i galàxies, i va elaborar diversos catàlegs d’observacions astronòmiques. Va calcular, dissenyar i construir els seus propis telescopis i, el 1779 va enviar a la Royal Astronomical Society el seu índex d’observacions amb una llista de 560 estrelles noves.

Barbara McClintock (Estats Units, 1902-1992) Biòloga genètica
Va estudiar els cromosomes del blat de moro i va fer-ne el primer mapa genètic, relacionant regions de cromosomes amb trets físics, i demostrant com els gens són responsables de fer que certes característiques genètiques s’activin o no. Les seves teories només van ser ben enteses a partir dels anys 60, quan els científics van poder demostrar els mecanismes del canvi genètic i la regulació genètica, que ella ja havia descobert vint anys abans. Va rebre el Nobel de Medicina el 1983 pel descobriment de la transposició genètica.

Chien-Shiung Wu (Xina, 1912-1997) Física nuclear
Tot i les seves nombroses aportacions a la ciència, Wu és coneguda per demostrar de manera inequívoca i definitiva que la suposició que es conservava la paritat a la força nuclear feble no era vàlida. Pels seus descobriments en física nuclear és reconeguda com un dels majors físics experimentals del seu temps.

 

 

Si us heu quedat amb ganes de conèixer més dones científiques, no us perdeu la web de Les #100tífiques, un projecte de la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació per fer visible i destacar la rellevància i el paper estratègic de les dones a la ciència i la tecnologia. Doneu una ullada als vídeos de dones científiques que tenen moltes coses per explicar a infants i grans, com la Clara Remacha, enginyera d’aplicacions 3D:

Gaudiu de totes les activitats i propostes que avui s’organitzen arreu de Catalunya i animeu a tots els infants a gaudir i a aprendre amb la ciència.