Família – Escola

Grup de treball que vol facilitar la comunicació entre l’escola i les famílies de manera bidireccional, aportant informació, propostes, nous punts de vista, altres maneres de fer i recursos.

Recull de Recursos


NOTÍCIES

Benvolgudes famílies,

En relació als exitosos tallers d’Educació Emocional iniciats el curs passat a 4t i 5è, us anunciem que aquest curs hem potenciat aquest tipus d’actuacions per millorar la gestió emocional i la resolució de conflictes.

Les hem fet extensives a tota a comunitat educativa amb un Projecte Integral: tallers dins les classes amb tots els infants, formació per al professorat i també per a les famílies.

Al llarg del primer i segon trimestre d’aquest curs es realitzaran 3 tallers amb format x2 a cada aula de P3 a 6è que signifiquen:

  • Una reunió inicial amb els tutors/es.
  • 3 tallers a l’aula impartits per la formadora de SEER.
  • Material de consolidació perquè el tutor/a el pugui desenvolupar a la tutoria després de cada taller.
  • Una reunió posterior amb l’equip docent.

El format d’aquests tallers permet donar continuïtat als objectius pedagògics de l’escola i aconseguir la implicació de la canalla, tot mitjançant el treball dels tutors amb els materials de consolidació dins les classes.

El Projecte Integral també inclou 6 hores de formació al claustre per tal que els mestres tinguin més eines per treballar l’educació emocional i la resolució de conflictes. També, una sessió de 2 hores per a famílies ja que som part de la comunitat educativa i hem de treballar tots alhora per poder donar continuïtat a la feina feta a l’escola.

El proper dimarts 5 de febrer a les 20 h a la biblioteca de l’escola (entrada pel c/Agustí Montal) es farà el taller-xerrada d’educació emocional:

“Educar sentint, educar amb sentit” 

INSCRIPCIÓ (tancada)

Els espais formatius per a mares i pares estan pensats com a espais tallers/xerrades on poder comprendre millor la dimensió emocional del nen/a, aportar amplitud de mirada envers el desenvolupament socioemocional dels nostres fills/es, i entrenar eines per a la consolidació de les relacions positives en l’acompanyament que fem al llarg de la vida.

Cada sessió esdevé una ‘Càpsula Emocional’ on:

  • Prendre consciència de la rellevància de l’educació socioemocional per afavorir el benestar de l’infant i/o adolescent.
  • Entrenar les pròpies habilitats socioemocionals envers el nostre autoconeixement i les relació positives amb els nostres fills i filles.
  • Comprendre millor les capacitats emocionals dels nostres fills/es per poder treure’n profit en la promoció del benestar personal i familiar.

Per segon any, arran d’una proposta de l’AFA, s’ha fet un taller d’higiene postural a 3r amb la col·laboració del Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya.

Els professionals han explicat als nens com seure bé, com portar la motxilla, com agafar objectes pesats i molts altres bons consells per a cuidar el seu cos.

Aquesta setmana, l’Escola ha començat a treballar amb la coordinadora de projectes de l’equip SEER (http://salutieducacioemocional.com/) per posar data als tallers d’educació emocional que es faran, aquest segon trimestre, als cursos de 4t i 5è.

També, han arribat els primers llibres per treballar a l’aula la prevenció dels abusos sexuals.

 

 

A l’AMPA, a través de la Comissió Família-Escola, han arribat consultes sobre el bullying o assetjament escolar; ens hem posat a treballar i hem buscat informació relacionada. 

La diversitat i l’abús també són dos grans temes prou importants, lligats amb els esmentats, que cal tenir en compte. També n’hem buscat informació i us la volem mostrar.

A l’AMPA, sabem que l’escola treballa força amb els alumnes per evitar que es produeixin conflictes i s’adquireixen males dinàmiques i estem decidits a col·laborar-hi.

Ens en dones la teva opinió?

BULLYING O ASSETJAMENT ESCOLAR

 

Què és el Bullying?
Bullying és el terme anglès que s’utilitza per a denominar la intimidació entre iguals. Es defineix com la violència mantinguda, mental o física guiada per un individu o per un grup i dirigida contra un altre individu que no és capaç de defendre’s a si mateix en eixa situació. Es desenvolupa en l’àmbit escolar.
Sabies que a Catalunya un 24% dels alumnes pateix Bullying?
Els més afectats son els alumnes d’entre 7 i 10 anys, on aquest percentatge augmenta a un 42%
Les agressions més freqüents son verbals i/o psicològiques.
Tipus de Bullying:
Dades d’Ensenyament:
Informació general sobre el Bullying:
Mètode Tei, un germà gran per protegir cóntra el Bullying:
Programa 30 minuts sobre el Bullying:
Xifres a Espanya:
Associació SEER, ofereixen activitats interessants per treballar el Bullying a escoles i instituts.
El mètode Finlandès del que tothom en parla: El Kiva

Vídeo Clip de El Langui que corre per les xarxes, de la última campanya de Mediaset contra el Bullying:

 Programa La gent normal emès el 25/04/2017 per TV3 dedicat a l’Assetjament escolar:
http://www.ccma.cat/tv3/alacarta/la-gent-normal/assetjament-a-lescola/video/5662257/
ABÚS INFANTIL
 
Què és l’abús sexual?

L’abús sexual es defineix com a una activitat sexual entre dues, o diverses, persones sense el consentiment d’una d’elles. L’abús sexual és un acte que atempta contra la llibertat sexual i és, per tant, un dels delictes contra la llibertat sexual.

L’abús sexual es pot produir entre persones adultes, d’una persona adulta a una menor i fins i tot entre menors. Es consideren abusos sexuals no consentits els que s’exerceixen sobre menors de 13 anys, sobre persones amb trastorns mentals o privades de sentit. També és un delicte si l’agressor obté el consentiment de la víctima fent valdre una situació de superioritat sobre ella que coarti la seva llibertat.

A Catalunya l’any 2016, aproximadament un 17,3%  de nens d’entre 0 i 12 anys, van ser víctimes d’abusos per part d’adults.
L’única arma contra aquests fets, és la prevenció.
Dades sobre l’Abús infantil a Catalunya:
Contes per prevenir l’abús:
Programa per nens emès al Març de 2016 pel k3 sobre els abusos:
Notícia del K3+conte”Cortines d’aire”+fundació Vicky Bernadet, treballen a les escoles l’Abús
Aquesta associació ofereix a les escoles i entitats treballar amb els nens i nenes dotant-los d’èines per poder fer front a l’abús a través d’un conta-contes a 3er de Primaria, i amb una activitat de teatre social a 6è, on hi participen els alumnes, un actor i una psicòloga.

DIVERSITAT:

 

 

Si hi ha un tret que ens caracteritza precisament a totes les persones és el fet ser diferents unes de les altres. Som diversos per naturalesa. Si això és així, per què ens costa tant assumir aquestes diferències si són les que ens defineixen? Una raó pot ser la por al que es desconeix, al que no es veu o al que estem poc habituats. Temem i, en ocasions, reaccionem amb incomprensió davant el que desconeixem. Passa i ha passat en àmbits, com les races, les religions, l’orientació sexual…

L’actitud que els pares i mares adoptem davant la diversitat serà una de les qüestions més rellevants de cara a aconseguir que les nenes i els nens siguin tolerants davant la diferència contribuint així a la construcció d’una societat més oberta i respectuosa.

L’any 2016 es va publicar la guia “Iguals i Diferents” per a parlar amb els infants de diversitat i drets. Aquesta guia va ser elaborada per l’Associació en Defensa del Dret de la Infància a la Família – Adopció i Acolliment (ADDIF). Aquesta Guia, amb textos breus i il·lustracions atractives, permet, a pares i mestres, parlar amb els infants de les diferències individuals, de la diversitat familiar, del respecte a la diversitat i de la igualtat de drets.  Conceptes com el racisme, la xenofòbia o la discriminació s’expliquen de manera senzilla, per tal que els infants els puguin entendre, parlar de les seves pròpies experiències i reflexionar al respecte. La guia explica de manera entenedora que tots som diferents, però tots tenim els mateixos drets que són els drets humans universals. Parla de què significa la discriminació i la necessitat de denunciar-la perquè va en contra dels drets humans.

Per tots aquells que estigueu interessats, us podeu descarregar la guia de la pàgina d’ADDIF: http://www.addif.org/addif_web/Guia_Iguals_i_Diferents.html. També hi trobareu un vídeo explicatiu sobre la guia i una guia didàctica pels mestres.

Durant el darrer trimestre del 2016 ADDIF va organitzar tallers per a tractar la diversitat a 9 escoles de Barcelona hi van participar uns 600 nens i nenes de cicle mitjà i superior de primària.

 

 

El Langui – “SE BUSCAN VALIENTES”

Fa uns mesos, l’Ampa va rebre la proposta de fer un taller d’higiene postural amb l’objectiu de conscienciar a mestres i alumnes de la importància de cuidar la seva esquena.

Es va traslladar la idea a l’escola i la proposta va ser molt ben acollida.


Dimecres passat, l’Anna Nadal del Col.legi de Fisioterapeutes de Catalunya va explicar, als alumnes de 3r, com han de seure correctament i com n’és d’important adoptar una bona postura, tant a l’escola com a casa.