MÓN EDUCATIU

Comissió dels temes relacionats amb la formació i el projecte educatiu.

Té els següents grups de treball:

 

  • Formació de pares. Organitza xerrades i tallers relacionats amb l’educació dels nostres fills.
  • Família – Escola. Comissió que vol facilitar la comunicació entre l’escola i les famílies de manera bidireccional aportant informació, propostes i recursos.

 

 


NOTÍCIES

Famílies,

Us recordem les formacions de l’Ajuntament de Badalona programades per la setmana vinent:

Podeu descarregar aquí el programa sencer.

Pautes per a la inscripció:
• Per participar al Programa cal emplenar un formulari de registre en línia.
• Per participar a les activitats, cal fer inscripció en línia.

Famílies,

Us recordem les formacions de l’Ajuntament de Badalona programades per la setmana vinent:

Podeu descarregar aquí el programa sencer.

Pautes per a la inscripció:
• Per participar al Programa cal emplenar un formulari de registre en línia.
• Per participar a les activitats, cal fer inscripció en línia.

La majoria d’escoles d’infantil i primària fan classe de 9 a 12.30 h i de 15 a 16.30 h. L’any passat, el govern català va plantejar fer classe de 9 a 12 h i de 14 a 16 h, de manera que s’escurçava i s’avançava l’hora de dinar, i s’avançava igualment mitja hora la finalització de l’horari lectiu. A causa de la pandèmia, es va posposar aquest canvi que, d’altra banda, ens podríem trobar de cara al curs vinent.

Des que vam publicar el post “Volem Jornada Contínua?”, hi ha hagut debats i xerrades online sobre la jornada escolar promoguts per associacions de famílies, ateneus i partits polítics. En aquell post plantegem una sèrie de qüestions habituals sobre la jornada contínua. Però, més enllà d’aquestes qüestions, ens agradaria conèixer com és el dia a dia en una escola on la jornada escolar no és com a la majoria d’escoles.

El pròxim divendres 26 de febrer podrem escoltar l’experiència de famílies de diferents escoles que fan uns altres horaris. Són escoles que formen part del pla pilot de jornada contínua de Catalunya. Normalment, la jornada contínua s’associa a fer classe de 9h a 14h, però veurem que hi ha certa flexibilitat en el seu funcionament. Revisarem quina és la situació dels horaris a l’escola, i quatre escoles ens parlaran de com funciona el seu menjador, de l’entrada relaxada, dels motius que els fan estar satisfets amb la jornada contínua…

Us convidem a veure la xerrada i a participar enviant-nos amb antelació els vostres dubtes sobre la jornada escolar.

La xerrada es farà via jitsi meet: https://meet.jit.si/uns-altres-horaris-son-possibles

 

Si voleu tenir més informació sobre la jornada escolar o resoldre dubtes, podeu fer-nos arribar un correu a jornadacontinua.afa@escolajungfrau.net.

L’AFA Jungfrau us convida a participar al programa de formació per a famílies organitzat per l’Ajuntament de Badalona. 

Totes les activitats són obertes a totes les famílies dels centres educatius de la ciutat, les xerrades i les diferents modalitats de tallers es fan en línia amb una durada de 90′ (si no s’especifica una altra durada al calendari), estan pensades per a diferents etapes educatives que s’indiquen al calendari (TE = activitat per a totes les edats).

Podeu descarregar aquí el programa sencer

Pautes per a la inscripció:
• Per participar al Programa cal emplenar un formulari de registre en línia.
• Per participar a les activitats, cal fer inscripció en línia.

Arran de la iniciativa de la “Plataforma Volem Jornada Contínua a Catalunya” per conèixer l’interès de les famílies pel que fa a la jornada contínua arreu de Catalunya, hem format un grup de treball dins l’AFA per obrir el debat sobre la jornada lectiva.

A diferència de la jornada partida actual, la jornada continua organitza l’horari lectiu al matí i deixa per la tarda, després de dinar, les activitats extraescolars. Amb aquesta reorganització de l’horari lectiu, on només hi ha una entrada a l’escola i una sortida flexible, podem reduir els desplaçaments actuals a l’escola i les entrades i sortides. A la gran majoria de comunitats autònomes de l’Estat espanyol, moltes escoles tenen una jornada lectiva contínua.

Amb aquest horari, moltes famílies podem passar més hores diàries amb els nostres fills i filles sense canviar les condicions dels qui necessiten un horari escolar més ampli.

Des de la “Plataforma Volem Jornada Contínua a Catalunya” es dona resposta a algunes preguntes habituals sobre la jornada contínua.

-Què és la jornada contínua?

És una proposta de reorganització de l’horari actual (de 9h a 16:30h), mantenint la mateixa quantitat d’hores lectives (9h a 14h) i la mateixa quantitat d’hores de menjador (14h a 16:30h).

Les activitats lectives es desenvolupen en jornada de matí. La tarda és temps de menjador i de lleure.

S’aplica a gairebé totes les comunitats autònomes d’Espanya, i a 25 escoles pilot de Catalunya amb resultats satisfactoris. Aquí podeu veure l’experiència de l’Escola Pau Vila, que forma part del pla pilot : https://www.youtube.com/watch?v=r5bgc2kvfpg

– Jo no puc recollir els nens a les 14 hores, com m’ho faré?

La jornada contínua planteja tres horaris de sortida: a les 14h, 15:30h i 16:30h. De la mateixa manera que ara hi ha un servei de menjador i monitoratge de 12:30h a 15h, hi hauria el mateix servei de 14h a 16:30h.

– No estaran molt cansats els nens i nenes a última hora del matí?

La jornada contínua planteja fer dos descansos per menjar quelcom a Educació Infantil. A l’informe de seguiment del pla pilot de les 25 escoles de Catalunya presentat a la Comissió d’Educació el 5 de març de 2019 es manifesta que “els claustres de mestres i professors (…) diuen que és a la franja de matí on s’obté més rendiment acadèmic”.

També cal pensar en realitzar activitats que requereixin menys esforç intel·lectual per les últimes hores del matí.

– No dinaran massa tard?

En el cas d’Educació Infantil, com que hi ha dos descansos, es poden fer dos esmorzars. Per tant, fan tres ingestes abans de dinar. L’horari de dinar s’assembla més al del cap de setmana.

– El canvi d’horari a jornada contínua té conseqüències en el rendiment i resultats?

L’últim informe de seguiment del pla pilot de les 25 escoles de Catalunya presentat a la Comissió d’Educació el 5 de març de 2019 indica que no hi ha diferències en els resultats acadèmics entre aquestes escoles i les de la resta del país (https://www.parlament.cat/document/dspcc/551221.pdf#page=4 pag18). No cal perdre de vista que no hi ha estudis que justifiquin la idoneïtat de la jornada partida respecte el rendiment escolar.

– L’escola tanca abans?

L’escola no tanca abans que amb la jornada partida. En canvi, l’horari per recollir els nens i les nenes és més flexible. Poden sortir a les 14h, 15:30h i 16h. A partir de les 16:30h, comencen les activitats extraescolars.

– El professorat treballa menys hores?

La jornada lectiva és la mateixa i, per tant, el professorat té la mateixa dedicació que a la jornada partida.

– Suposarà una despesa per a les famílies?

La jornada contínua manté el mateix nombre d’hores però distribuïdes de manera diferent sense afegir cap despesa addicional.

Per tenir més informació sobre la jornada contínua, us convidem a veure i participar a la propera xerrada on-line del dimecres 26 de novembre de 2020 organitzada per l’AFA Escola Manent de Cardedeu (https://afacanmanent.wordpress.com/2020/11/13/xerrada-parlem-de-lhorari/) i que comptarà amb la presència de Xavier Diez, Doctor en Història Contemporània i membre del Consell Escolar de Catalunya.

Des de l’AFA volem conèixer el parer de les famílies sobre la jornada contínua, tant en el context sanitari actual com de cara al futur. Properament enviarem una petita enquesta per fer un sondeig d’opinió. El resultat d’aquest sondeig servirà per definir els següents passos del grup de treball i no tindrà cap efecte vinculant sobre la jornada.

Si voleu tenir més informació sobre la jornada contínua o resoldre dubtes, podeu fer-nos arribar un correu a jornadacontinua.afa@escolajungfrau.net.