Camins Escolars

Grup de treball dedicat a crear els camins escolars.

  • Fase 1: Estudi de mobilitat dels alumnes
  • Fase 2: traçar els diferents ramals del camí escolar i solucions a la mobilitat dels alumnes (pàrquing patinets i bicicletes).

 


NOTÍCIES

Des de la comissió de camins, estem dissenyant un petit joc però necessitem la vostra ajuda. Tots aquells i aquelles que ho desitgin: pares, mares, àvies, avis, germans, germanes, mestres i alumnes podeu participar fins el dia 1 d’abril al nostre concurs de dibuix. 

El repte: dibuixar un dimoniet o una dimonieta vestit/da amb bata que vagi caminant. Posa-hi color si et ve de gust.

Com participar: el teu dibuix ha de ser original en dinA4, l’has d’escanejar i enviar en format digital a caminsescolars.ampajungfrau@gmail.com, en el mail posa’ns el teu nom o el de la teva colla si l’heu fet en grup i la vostra edat i moooolta sort… un jurat decidirà el guanyador/a… la primera setmana d’abril.

El premi: el teu dimoniet o dimonieta serà la nostra mascota i protagonitzara el nostre joc. I l’autor rebrà un diploma i li farem una entrevista.

Corre, agafa un llapis i comença a dibuixar!!!

 

 

A l’inici de curs es van inaugurar, per part de l’Ajuntament de Badalona, dos nous camins escolars a la ciutat.

El dia de la inauguració vam deixar clar que ens semblava una celebració precipitada ja que l’única actuació que s’havia fet al respecte era pintar un senyal verd als passos de vianants (senyal que alerta al vianant i no al vehicle, que és qui ha d’estar més atent).

A dia d’avui, la seguretat i la pacificació del trànsit en els recorreguts habituals cap a l’escola no estan assegurats. Habitualment, podem trobar escenes com les següents:

És per això que us animem a denunciar aquestes situacions d’inseguretat en els vostres recorreguts diaris a través de Twitter i Instagram. No oblideu el hashtag #camíjungfrau i les etiquetes @AlcaldePastor @AfaJungfrau.

El nostre CAMÍ ESCOLAR s’inaugura i, com ja haureu vist, NO ESTÀ SENYALITZAT ENCARA.

Fa dos cursos, vam iniciar el grup de treball dels camins escolars per aconseguir que l’entorn i el camí de casa a l’escola fos més segur i sostenible. Gràcies a la feina de totes les famílies, vam recollir dades sobre els trasllats a l’escola i vam fer una aranya de mobilitat, pas indispensable per poder elaborar un projecte de camí escolar.

Des de l’Ajuntament de Badalona, se’ns donava suport i el compromís que a inicis del nou curs escolar, durant la setmana de la mobilitat, podríem inaugurar la nova senyalització del nostre camí: el camí amic dels romans.

I ja arribat el dia! Divendres, 21 de setembre, es farà l’acte d’inauguració del camí escolar, juntament amb 7 escoles més de la nostra zona. Hi haurà una rua que sortirà a les 16.30 h de la porta de petits de l’escola i anirà fins a la plaça Ernest Lluch (davant l’Anís del Mono).

Anem a fer-hi soroll!

 

Tot i que volem celebrar la feina feta i agafar forces per la que falta per fer, volem reivindicar el nostre camí, i demanar que s’assenyali!

Els principals camins per on les famílies arriben a l’escola haurien d’estar indicats, des del més llunyà fins al més proper, fer-los més segurs (necessiten més semàfors, passos de vianants, solucions al dèficit d’aparcament…) i pacificar els principals carrers per tal que el trànsit sigui més sostenible.

Ens acompanyaran els gegants i si porteu instruments podrem fer més soroll. No us oblideu de la samarreta groga de l’escola pública! A l’arribada a la plaça, hi haurà un grup d’animació i berenar per tothom. 

Anem a reclamar el nostre camí!
#OnÉsElCamíEscolar? 

En l’anterior post sobre dades de mobilitat de Badalona hem destacat les dades més rellevants de la ciutat perque en tingueu coneixement i perque tingueu una panoràmica sobre el tema. La nostra participació com a AFA jungfrau dins la comissió de camins escolars de la ciutat implica conèixer aquesta realitat de la ciutat de Badalona. Dit això, us explicarem una xerrada molt rica i molt propera que va tenir lloc ahir.

La unitat d’educació vial de la guàrdia urbana 👮🏻‍♀️👮🏻‍♂️ha visitat la nostra escola, en una xerrada molt especial adreçada a les mares (hem trobat a faltar la representacio masculina😜) sobre els camins escolars al voltant de la jungfrau. Ens han avançat alguns resultats sobre l’enquesta de camins feta al mes de maig i que actualment estan analitzant des del departament de mobilitat de l’Ajuntament.

L’enquesta l’han respost uns 166 alumnes i llurs famílies. Les dades han posat de relleu que 148 acudeixen a l’escola a peu (som una escola força verda🌼) però han destacat que només 10 acudeixen sols i  d’aquests 2 amb amics.  Ens han explicat que podem posar en marxa un pedibus ( en breu penjarem l’experiència de Xàtiva). Amb les nostres aportacions de millores a l’entorn de l’escola, ens han comentat que faran un esforç tècnic des de l’Ajuntament per retornar-nos quines es podrien posar en marxa en un termini curt (p.ex. Canviar velocitat d’un semàfor o pintar un pas de vianant) i quines haurien de passar tot un procès de validació molt més lent (p. Ex. Instal.lació nou semafor o ampliacio de voreres).

Ens han demanat col.laboració  en la seva tasca educativa ja que cada curs fan tallers d’educació vial a 2n, 4rt i 6è  i reconeixen que hi ha una gran tasca a fer amb les families ja que els adults som grans exemples per als nostres fills i filles.

Ofereixen a l’AFA Jungfrau col.laboració per a treballar conjuntament sobre els nous camins que podrien inaugurar-se al octubre i ens ofereixen dues possibilitats: la primera mantenir xerrades com la d’avui i la segona fomentar que un grup classe esdevingui agent civic, alumnat especialment sensibilitzat, i traslladar a la resta d’alumnes els seus descobriments.

No obliden la col.laboració indispensable dels mestres en la educació viària i en el projecte de camins i ens han explicat que aquest curs va tenir lloc la prova pilot del Mobilona, festa de l’educació vial en horari lectiu, on hi van participar 7 escoles perque els mestres implicats formaven part de l’equip pedagogic que crea els materials d’educació vial i que té el reconeixement del CRP.  Ens conviden a participar en la del curs vinent però ens demanen que algun/na mestre/a estigui al grup de treball.

La xerrada va acabar amb uns materials sobre cadiretes infantils i un petit obsequi als assistents.

La comissio vol agrair públicament les vostres aportacions i felicitar-vos per la xerrada. Segur que repetirem.

Papis i mamis de la Jungfrau, els camins escolars seran una realitat a l’octubre 2018. Comptem amb tots i totes per millorar l’entorn escolar i oferir als nostres fills i filles una alternativa per acudir a l’escola que sigui divertida, amb més autonomia i en companyia i que alhora sigui un suport a les families que tenim necessitat de conciliar la vida familiar i laboral.

Acompanyeu-nos en aquest camí.

Comissió de camins escolars.

Font: ajuntament de Barcelona

Les dades sobre mobilitat a Badalona s’han obtingut a partir dels resultats de l’Enquesta de Mobilitat Quotidiana 2006 (EMQ 2006), promoguda per l’Autoritat del Transport Metropolità (ATM) i el Departament de Política Territorial i Obres Públiques (DPTOP) de la Generalitat de Catalunya.

Les principals conclusions que s’obtenen d’aquest estudi són les següents:

Dades generals

Els residents a Badalona realitzen un total de 710.499 desplaçaments en dia feiner, és a dir 3,35 per persona, mentre que en cap de setmana el nombre és de 503.624 (2,37 per persona).

Dels desplaçaments en dia feiner fets pels residents a Badalona, un 64,2% són moviments interns de Badalona, mentre que el 32,8% (233.241) són de connexió, principalment amb Barcelona.

Desplaçaments a Badalona

En un dia feiner, a Badalona hi ha 132.095 desplaçaments de persones no residents al municipi.

Mitjans de transport

Dels 710.499 desplaçaments realitzats en dia feiner pels residents a Badalona, el 50% es realitzen amb modes no motoritzats (a peu o en bicicleta), el 31% en transport privat i el 19% en transport públic.

Gràfic transport

El metro i l’autobús urbà són els mitjans de transport públic més utilitzats pels residents a Badalona.

En general els desplaçaments són unimodals (92,9%). En els desplaçaments multimodals (7,1%), la més utilitzada és la combinació de dos mitjans de transport públic, sobretot l’autobús urbà amb el metro i Renfe Rodalies amb el metro.

Els residents a Badalona, realitzen 151.173 despalçaments en cotxe en dia feiner i 99.879 en cap de setmana.

L’aparcament lliure al carrer és el principal lloc d’aparcament (50,7% en dia feiner).

La mobilitat i el temps

Els desplaçaments en dia feiner es concentren en hores punta, al matí de 8 a 9 hores, al migdia de 13 a 15 hores i a la tarda de 17 a 19 hores. Durant el cap de setmana, els moments de major concentració són: de 12 a 13 hores, de 18 a 19 hores, i de 20 a 21 hores.

En un dia feiner, la durada mitjana dels desplaçaments realitzats pels residents a Badalona és de 22,3 minuts (35 minuts per desplaçaments intermunicipals i 15 per desplaçaments dins del propi municipi).

La durada del desplaçament en transport públic (39,7 minuts) implica una major durada que els realitzats en transport privat (23,2 minuts).

L’opinió dels ciutadans

El 92,7% dels residents a Badalona és usuari (esporàdic o habitual) dels modes de transport no motoritzat (a peu o en bicicleta), el 82,6% del transport públic, i el 51,7% del transport privat.

Els usuaris de moto i els que van a peu són els que es declaren més satisfets (8,61 i 8,12 sobre 10). En quant als mitjans de transport, els més ben valorats són el tramvia (7,58) i els FGC (7,21).

Grafic transport

El principal motiu per a ser usuari del transport públic és la congestió viària i la dificultat d’aparcament.

El principal motiu per utilitzar el transport privat és l’estalvi de temps.

El cost dels desplaçaments en transport privat (90,32 €/mes) és considerablement superior al cost dels desplaçaments en transport públic (21,17 €/mes).