COMUNICACIÓ

Comissió amb l’objectiu de transmetre informació i necessitats als pares i mares de l’escola.
Fa el manteniment de la web de l’AMPA, del Facebook de l’AMPA i la coordinació dels delegats de curs.

 

NOTÍCIES

Famílies!

Ja tenim disponibles samarretes en defensa de l’educació pública de totes les talles.

Podeu passar pel despatx de l’AFA de dilluns a dijous de 15 a 18.30 h.

Us informem dels casals que es faran durant la Setmana Santa, del 15 fins al 18 d’abril, per a nens i nenes de P3 a 6è de primària.

Us adjuntem les dues propostes a què podeu optar:

 • Àmbit escola: adreçat a canalla de P3 fins a 6è de primària, a l’escola Artur Martorell, durant els dies 15, 16, 17, i 18 d’abril de 2019.

Informació a la pàgina web www.ambitescola.cat  i a administracio@escola.cat

 • El Micaquer: adreçat a criatures de P3 fins 6è de primària, a l’Escola Jungfrau, durant els dies 15, 16, 17, i 18 d’abril de 2019.

Informació i  formulari al web www.elmicaquer.com i enviant-lo a elmicaquer@gmail.com

El Micaquer, al c/ Eduard Marquina, 18-20 (local), divendres de 17 a 20h.

Animeu-vos i feu les inscripcions!

Si teniu qualsevol dubte, podeu posar-vos en contacte amb nosaltres a l’adreça electrònica casals.afa@escolajungfrau.net.

reforma_horaria_tomando_conciencia

Benvolgudes famílies,

L’horari lectiu de l’escola, partit o continuat, és un d’aquells temes que volta per la comunitat educativa, com els deures o els exàmens, i hi ha opinions per tots els gustos.

A l’AFA de l’escola Jungfrau ens agradaria parlar-ne per contrastar els dos models, resoldre dubtes i poder saber quina és l’opció majoritària entre les famílies i el claustre.

La jornada partida ja la coneixeu perquè és la que es fa actualment però, què en sabem de la jornada continua?

Us proposem una xerrada sobre el tema dilluns 8 d’abril de 2019 a les 20 h, mentrestant us deixem algunes informacions al respecte.

La jornada intensiva

Ensenyament va obrir la porta a la jornada intensiva en centres d’educació primària públics el curs 2012-2013, com ja es feia en comunitats com les Illes Balears, Andalusia i una part de Madrid. En els últims dos anys, però, el nombre de peticions per implantar aquest horari ha augmentat fins al punt que més de 60 escoles, agrupades a través de les seves associacions de mares i pares d’alumnes (AMPA) en una coordinadora, ja han demanat a la conselleria d’Ensenyament que s’apliqui l’horari de 9 a 14 hores als seus centres. Ho han aprovat totes per consell escolar.

La coordinadora que impulsa el canvi argumenta que amb la jornada continuada els nens que es queden a dinar a l’escola surten a la mateixa hora que amb l’horari partit (és la mateixa estona de menjador de 14h a 16:30h que en l’actual horari de 12:30h a 15h) i els que mengen a casa seva no han de tornar per una hora i mitja de classes a la tarda.

El departament d’Ensenyament ha decidit, de moment, allargar la prova pilot en les escoles que ja la fan davant la unanimitat entre famílies, alumnes i mestres que han comprovat els beneficis que l’horari compactat suposa per a l’alumnat.

jornada_continua_grafic_compara

Jornada intensiva, defensors i detractors

El sindicat majoritari del sector educatiu USTEC-STEs s’hi mostra a favor, mentre que la Federació d’Associacions de Mares i Pares d’Alumnes de Catalunya (Fapac) només ho veuria amb bons ulls si

 • l’èxit educatiu del centre es manté,
 • no hi ha una fugida d’alumnes a altres escoles i
 • hi ha més d’un 90% dels pares que ho demanen.

En entrevistes amb mares, pares i mestres de les escoles Pau Vila (El Papiol), Fanals (Platja d’Aro) i Congrés d’Indians (Barcelona) defensen que la jornada intensiva millora el rendiment escolar per les següents raons:

 • La concentració de l’activitat lectiva es realitza en la franja horària de màxim rendiment cognitiu
 • Hi ha una millor proporció classe-pati amb dues parades al matí per jugar i fer dos esmorzars d’entrepà i fruita
 • La receptivitat sense interrupcions: es redueix a la meitat el temps dedicat a aconseguir l’atenció de l’alumnat al principi de la classe (es passa de la pèrdua del 30% del temps lectiu a menys del 15%)
 • La possibilitat de tenir, en la franja de tarda, temps per les activitats extraescolars: reforç escolar, acompanyament de mestres, l’esport, la música, la dansa o l’anglès de 15h a 16:30h

Entre els pedagogs, la mesura també té defensors i detractors. Gregorio Luri creu que s’ha de deixar la màxima llibertat als mestres. “Pot funcionar mentre el grup de docents tingui un pla de treball clar”, assegura. Luri insisteix que en els sistemes educatius “mai s’ha de ser talibà”. La Fundació Bofill, en canvi, s’hi mostra en contra. El seu director, Ismael Palacín, argumenta que no hi ha estudis que demostrin que millora el rendiment escolar ni que tingui avantatges socials.

Una opinió que també comparteix l’educador Jaume Funes. Segons ell, no funcionaria per les “corbes de cansament” de l’alumnat. Tot i així és partidari de repensar seriosament quins són els horaris “més sensats” per als infants. “Podrien ser més flexibles”, verbalitza. El problema, segons afegeix, recau en quants mestres i pares estarien disposats a posar el seu horari en benefici del que pedagògicament és correcte.

Article al diari Ara: Les escoles públiques pressionen per fer jornada intensiva

I vosaltres, mares i pares, què en penseu?

 

La nostra zona escolar (zona 4: Centre, Dalt la Vila, Coll i Pujol, Raval, Progrés i la Mora) conviu amb:

 • Cap escola bressol pública
 • 30% d’oferta pública a primària.
  • Escola Badalona Port, 9 anys en barracons.
  • Escola Ventós Mir, 14 anys esperant un nou edifici en condicions insalubres.
  • Escoles Jungfrau i Progrés, ssobredemanda.
 • Instituts Llauna i B7, hipersaturats.

I mentrestant, en altres zones…

 • Fugida cap a l’escola concertada de la zona 4.
 • Tancament de línies a l’escola pública.

En un any, cap administració ha fet res perquè la situació millori, per tot això, les escoles públiques de Badalona ENS PLANTEM.

I fem una crida a tota la ciutat sota el lema:

BADALONA DIU PROU

PROU bolets
PROU manca de planificació
PROU improvisació
PROU massificació
PROU de barracons
PROU manca de manteniment
PROU al tancament de línies

PROU!

Què hem fet? 👇

 • Xerrada informativa de les AFA/AMPA de les 5 escoles públiques de la zona 4 per explicar la situació a les famílies que han de fer la preinscripció aquest any, deixant clar el compromis conjunt per l’escola pública de qualitat, un dret per a tothom. Reivindiquem la construcció pendent de les escoles de Ventós Mir i Badalona Port i no acceptem més grups addicionals que impedeixin el desenvolupament del projecte educatiu dels centres i massifiquin espais.
 • Reunió amb les famílies de 6è per explicar la situació que hi ha a secundària.

Què més hem de fer? 💪

 • Tallar carrers els divendres 15 i 22 de març de 8.50 a 9.05 h davant les escoles. La Jungfrau tallarem l’avinguda Martí Pujol, davant la porta gran de l’escola.
 • Manifestar-nos dimarts 26 de març a les 16 h amb els nostres fills i filles (sí, hi poden ser) davant de l’edifici del Viver per anar fins a la plaça de la Vila i intervenir al ple municipal.

I com ho fem? 👍

 • Vestits amb la samarreta groga de SOS Educació (si no en tens al despatx de l’AFA en pots comprar de dilluns a dijous de 15 a 18.30 h per 3.5 € -nou preu-).
 • Amb una pancarta, xiulets…  

HI HEM DE SER TOTS, PER A L’ESCOLA DE TOTS! I, SOBRETOT, PER LA NOSTRA CANALLA!

 

En el marc de les II jornades d’ecologia urbana participarem en  una taula rodona que porta per nom “Com podem avançar cap a l’ecomobilitat?”. Serà el proper dijous 14 de març a les 19:30h a la Sala d’actes de l’ajuntament de Badalona (plaça de la Vila, 1).  Una mare de la comissió de camins escolars de la nostra escola serà l’encarregada d’aportar la visió que tenim de les dificultats per fer uns camins més segurs i, en concret, del nostre camí escolar, el dels Romans. Tots i totes esteu convidats a l’acte que compartirem amb altres entitats com la FAVB (Federació d’associacions de veïns) qui té una taula de mobilitat, un grup d’usuaris de la bicicleta i la cooperativa Som mobilitat.

Apunta’t la data a l’agenda i segueix el verd 😉

http://ecobloc.blogspot.com/2019/02/la-mobilitat-motor-del-canvi-les-ciutats.html