COMISSIÓ DE GÈNERE I INTERSECCIONALITAT

Comissió amb l’objectiu de treballar en l’eradicació d’estereotips per prevenir i eliminar la violència de gènere i caminar cap a una educació d’igualtats reals.

Recull de Recursos


NOTÍCIES

Obres guanyadores

A continuació us presentem les obres guanyadores dels premis Llavors 2021 de relats digitals per la igualtat.

Premi al Millor Muntatge Audiovisual del Cicle Mitjà d’Educació Primària

Títol de l’obra: Janna, la cavallera [enllaç al vídeo]

Guanyadora: Núria Roqué

Premi al Millor Muntatge Audiovisual del Cicle Inicial d’Educació Primària

Títol de l’obra: Banyes [enllaç al vídeo]

Guanyadora: Maria Curt

Premi al Millor Guió Original del Cicle Inicial d’Educació Primària

Títol de l’obra: La cavallera i la dragona [enllaç al vídeo]

Guanyadora: Arlet Gordillo

Degut a la baixa participació, la resta de categories han quedat desertes.

Membres del jurat

Agraïm la participació i la implicació de les persones que han format part del jurat i han valorat les obres de Llavors 2021:

 • Eva Mesado – mestra, referent de gènere del centre i mare de l’escola
 • Marta Farrés – membre de la Comissió de Gènere i Interseccionalitat i mare de l’escola
 • Júlia Cahner – graduada en producció cinematogràfica i fotògrafa de Badalona

Lliurament de guardons i premis

Les guanyadores del certamen Llavors 2021 podran recollir a partir de dilluns 3 de maig els seus guardons i premis. La Comissió de Gènere i Interseccionalitat contactarà amb elles per fer el lliurament.

Els premis consisteixen en:

 • Guardó del premi i diploma de la categoria.
 • Abonament per la temporada 2021-2021 per al cicle de teatre #SocMenut del Círcol.
 • Lot de llibres de la llibreria Saltamartí.
 • Val de 50€ de material escolar.
 • Paquet de llavors de flors de Boter Garden.

Col·laboradors

Volem agrair especialment la col·laboració dels comerços i entitats que s’han implicat en aquest certamen:

Us presentem la Marta i en Luca

La Marta és una mare de la nostra escola que fa un temps va decidir escriure un conte per explicar-nos la història del seu fill Luca i les seves experiències junts. En Luca té Trastorn de l’Espectre Autista (TEA), un trastorn del desenvolupament que implica dificultats de comunicació, conductes repetitives i que pot anar acompanyat d’altres trastorns o patologies del desenvolupament. El conte “Yo, Luca” busca sensibilitzar i donar a conèixer com és un infant amb TEA perquè nens i nenes entenguin millor els seus amics i companys amb aquest trastorn.

No us perdeu el vídeo de presentació que ens ha preparat: [enllaç al vídeo]

No us perdeu la seva història

“Una nit de juny, mentre en Luca dormia, vaig sentir una immensa necessitat d’escriure tot el que estava vivint amb ell. Com m’havia canviat la vida i, el més important, tot el que m’havia ensenyat des del dia que va néixer. Vaig agafar llapis i paper i vaig començar a escriure. Hi vaig posar la meva ànima, la meva ment, els meus sentiments i experiències, i el resultat va ser aquest conte. Aquesta meravellosa experiència ha sigut totalment terapèutica per a mi i, en aquest camí, he volgut aportar visibilitat als infants amb TEA i les seves famílies, mostrant que tots, sense importar com siguem, podem crear coses increïbles des de l’amor.”

Al seu instagram, @yolucacuento, la Marta ens explica com de durs van ser els primers moments i les preguntes sense resposta. “Recordo la primera pregunta que vaig fer a Conchita, la primera a veure i diagnosticar en Luca. Parlarà? No ho sé – va respondre. No m’ho podia creure… Que dura és aquesta primera resposta.” Comparteix amb nosaltres aquestes incerteses i la duresa de la lluita de cada dia, ensenyar a assenyalar, a demanar les coses, a bufar, a parlar, a llegir pictogrames, i tot amb molta paciència. Però també ens assegura que els infants amb TEA van aprenent amb l’ajuda de la família i els professionals, i que totes les preguntes van trobant, poc a poc, les seves respostes.

Per què el color blau representa l’autisme?

Se sol dir que el color blau és el color de l’autisme perquè és el color del mar. I el mar, com les persones amb autisme, normalment està calmat i tranquil, però a vegades també es pot descontrolar. Com el mar, les persones amb autisme tenen un món interior molt ric que fascina a tots els qui s’apropen a conèixer-lo.

Algunes recomanacions per a un Sant Jordi amb atenció a la diversitat

A continuació, us proposem diverses lectures per infants i joves sobre atenció a la diversitat. En aquest recull trobareu llibres adaptats a les diferents capacitats de les persones, i també contes amb protagonistes amb algun tipus de discapacitat: física, psíquica o sensorial.

Per quatre cantonades de no res – Jêrome Ruiller
Sobre la diferència, la integració i la inclusió. El conte també fomenta la recerca de solucions i ens parla de la frustració, la mateixa emoció que ens portarà a buscar alternatives.
a

Lectura i discapacitat: què, qui i com? – Susana Peix i Meritxell Almirall
Manual per entendre QUÈ és la discapacitat, QUINES són les necessitats lectores dels infants amb discapacitat i COM podem normalitzar-la a través d’una panoràmica del sector editorial i dels recursos que existeixen.

Contes adaptats per a infants amb discapacitat auditiva o amb diverses capacitats lectores

Col·lecció Ginjoler
Contes infantils per a tots els públics lectors, en especial per als que utilitzen la Llengua de Signes com a vehicle de comunicació. El text original de cada conte va acompanyat d’una adaptació en català signat, un sistema de comunicació que utilitza el vocabulari de la llengua de signes catalana (LSC) amb l’estructura de la llengua oral.

La germana dels set corbs – M. Carme Bernal i Carme Rubio
Explica com la valentia d’una noia pot arribar a desfer el terrible encanteri al qual estan sotmesos els seus set germans. Conte de lectura fàcil. + de 6 anys

Cavall de guerra – Michael Morpurgo / Núria Martí Constans
El Joey és un cavall de granja a qui uneix una gran amistat amb l’Albert, el seu amo. Quan esclata la Primera Guerra Mundial és venut a l’exèrcit. Llibre de lectura fàcil. + de 12 anys

Contes adaptat per a infants amb discapacitat visual

Contes en Braille de l’Editorial Gerbera
L’editorial Gerbera és la primera editorial que es llença a publicar llibres en tinta i Braille en castellà. De moment podem trobar el conte “Serafina” i aviat publicaran “Simon”.

El retrat de l’avi – Joana Raspall en Braille
El podeu llegir amb els ulls o amb els dits i descobrir la calidesa i l’amor amb què una neta parla del seu avi i d’una època passada. Text en Braille i imprès. 

Contes i històries amb protagonistes amb discapacitat

Planeta Willi – Birte Müller
En Willi ve d’un altre planeta, i és per això que hi havia moltes coses que no sabia fer quan va néixer. Conte que ens parlar de la síndrome de Down. + de 6 anys

Rolf & Flor en Londres – The Pinker Tones
El Rolf i la Flor es retroben a Londres, on els ha convidat un dels amics que van fer al campament del Cercle Polar. Junts coneixeran l’Àlex, un nen amb la síndrome de Down. + de 3 anys

Rabo de lagartija – Marisa López Soria
L’Antón és un nen amb Trastorn per Dèficit d’Atenció i Hiperactivitat (TDAH). El dia del seu aniversari trobarà un petit llangardaix que no para quiet, com ell. Un dia el seu animal perd la cua i ha d’aprendre a tenir la paciència necessària per esperar que li creixi de nou. + de 6 anys

Mi mamá es verde, mi vecino naranja – Carmen Sara Floriano
En Jorge passa uns dies a casa dels cosins, i un dia decideixen anar a la platja. Allà explica a la seva tieta a través dels colors la relació que té amb diferents persones: la família és verda, els amics són grocs i, els desconeguts, vermells. Conte que ens parla sobre el Trastorn per Dèficit d’Atenció i Hiperactivitat (TDAH) i de la síndrome d’Asperger + de 6 anys

Apropa’t – Patricia Arredondo
L’Elisa ha de parlar amb en Mateu però, per més que el crida, en Mateu no li fa cas. Aleshores la Lulú li explica que en Mateu parla amb les mans i escolta amb els ulls perquè és sord. + de 6 anys

Els Arrugats, quina troballa més dolça – Carles Capdevila
Al Lluís, un noi amb una discapacitat, treballador d’una fleca, no li sortien prou bé les neules, les aixafava. Així van néixer els arrugats de l’obrador El Rosal, un dels recursos de l’Associació Alba per millorar la vida de persones amb discapacitat. + de 6 anys

Guies de llibres i recursos per a infants amb discapacitat

Recomanacions de llibres en llengua de signes, de lectura fàcil, amb sistema pictogràfic i de comunicació o audiollibres [enllaç a la guia], i també altres recomanacions de llibres i recursos que tenen protagonistes amb discapacitat [enllaç a la guia].

Curtmetratges sobre atenció a la diversitat

Finalment us compartim un parell de curtmetratges que ens parlen de cooperació, superació i valors.

El cazo de Lorenzo – Isabelle Carrier [enllaç al vídeo]

Cuerdas – Pedro Solís García [enllaç al vídeo]

Us desitgem a tots i totes una bona Diada de Sant Jordi amb igualtat i atenció a la diversitat!

Noies connectades, creant futurs més brillants

Estudis i resolucions internacionals de Nacions Unides i la Comissió Europea sobre la bretxa de gènere alerten sobre la importància que les nenes i les dones no només siguin consumidores de tecnologia, sinó també creadores. La falta d’accés de nenes i dones a l’àmbit tecnològic afecta directament la igualtat d’oportunitats al món laboral i al desenvolupament econòmic i social dels països. El 2014, el 80 per cent dels professionals tecnològics de la Unió Europea eren homes.

“Noies connectades, creant futurs més brillants” és el lema de la Unió Internacional de Telecomunicacions de la ONU pel 22 d’abril de 2021, perquè les noies continuen estant poc representades en ciències, tecnologia, enginyeria i matemàtiques (STEM), i cal continuar treballant per l’educació tecnològica, animant nenes, noies i dones a desenvolupar una carrera activa a STEM.

Les nenes també són bones amb les tecnologies

Cal lluitar contra els estereotips de gènere que desanimen les nenes a estudiar carreres de ciència i tecnologia des de petites. Estereotips que es reforcen a través de la família, l’escola, els mitjans de comunicació i la societat en general. Idees i comentaris com que els nois són més hàbils que les noies amb les tecnologies no són certes i desmotiven les nenes a interessar-se per la tecnologia, les enginyeries i les TIC.

Per què el 22 d’abril de 2021?

La UIT va decidir l’any 2011 crear el Dia Internacional de les Nenes en les TIC per encoratjar les vocacions tecnològiques a les nenes i joves, generar reflexió sobre les desigualtats i la bretxa digital de gènere, construir alternatives per eradicar-les i motivar les nenes a participar en carreres tecnològiques. Des de llavors, se celebra cada any a tot el món el quart dijous del mes d’abril.

No us perdeu el vídeo que la UIT va fer el 2015: [enllaç al vídeo]

Conegueu les Young IT Girls

Les Young IT Girls (youngitgirls.org) són un grup de joves catalanes professionals i estudiants de diferents àmbits i enginyeries que busquen compartir els seus coneixements científics i tecnològics, mostrar a les noies les oportunitats que tenen al sector de les TIC i animar-les a emprendre camins tecnològics.

Desenvolupen activitats per combatre les desigualtats i promocionar el paper de les dones al sector tecnològic i per enfortir la confiança de les noies sobre les seves capacitats tecnològiques. I treballen per donar a conèixer referents de dones enginyeres o professionals en l’àmbit de les TIC per empoderar i encoratjar les noies amb un millor coneixement de les seves oportunitats tecnològiques. Ens proposen jocs, xerrades i activitats dinàmiques interactives per a infants i joves de Primària, Secundària i Batxillerat. Us n’expliquem un tastet:

 • Compartir experiències amb convidades professionals de camps STEM
 • Grups de treball per resoldre problemes tecnològics
 • Escape Room – Viatge en el temps o La hacker d’Instagram
 • Tallers d’impressió 3D
 • Intel·ligència artificial
 • Sessions d’acompanyament en el treball de recerca de 4t d’ESO i Batxillerat
 • Jocs de preguntes sobre dones i ciència; us atreviu a respondre-les? [enllaç a les preguntes]

Les seves activitats són gratuïtes, algunes disponibles en línia, i també dissenyen activitats i tallers a mida. Us agradaria que des de l’AFA organitzéssim algun d’aquests tallers? Feu-nos-ho saber i contactarem amb elles!

Tal com ens heu demanat algunes famílies, ampliem el termini per presentar els vostres vídeos al certamen Llavors fins el divendres 26 de març.

Aprofiteu aquests dies per perfeccionar les vostres obres o si us ho estàveu pensant, animeu-vos! Encara hi sou a temps!

Podeu consultar les bases amb el nou termini ampliat de presentació en aquest enllaç.

Us recordem que entre els premis tenim entrades de teatre gentilesa del Círcol, llibres gentilesa de la llibreria Saltamartí, material escolar i algunes sorpreses més…

Inventeu noves històries, feu un vídeo i apunteu-vos a Llavors!

Amb la col·laboració de:

Eduquem amb llibertat

Des de la Comissió de Gènere i Interseccionalitat us fem arribar diverses propostes per reflexionar sobre la igualtat de drets i oportunitats, el respecte envers les diferències i la llibertat de cada persona de créixer i expressar la seva forma de ser, així com per ajudar a fer visible la situació de les dones que han de trencar els estereotips socials per poder viure amb igualtat, respecte i llibertat.

“Eduquem amb llibertat” és el vídeo que hem preparat per aquest 8 de març: (enllaç al vídeo)

Taller Booklife amb contes sobre igualtat

No us perdeu el taller Booklife de prescripció literària que ens farà la Laura Garcia el proper divendres 12 de març a les 19 hores en directe a l’Instagram de l’AFA de l’escola. La Laura ens portarà contes i llibres que parlen d’igualtat, de respecte, d’empatia, d’autoestima i diversitat, i ens explicarà per què la lectura ens pot ajudar a entendre i analitzar diferents situacions i moments del nostre dia a dia. Les seves recomanacions literàries també ens orientaran sobre com abordar determinats temes amb els nostres infants i joves, i sobre com podem ajudar-nos dels contes per escoltar i parlar amb menuts i grans sobre allò que els preocupa.

Quedem per anar a la manifestació del 8M

Aquest any ens adherim a la concentració convocada a les 19 hores a la Plaça Josep Tarradellas, davant del Pavelló Olímpic de Badalona. Ens trobem allà amb samarretes, pancartes, lemes i ganes de reivindicar una societat més inclusiva i justa, més respectuosa i lliure, per a tots i totes.

 

Eduquem amb llibertat, empatia i respecte
Construïm nous camins per a totes

8 de març – Dia Internacional de les Dones