COMISSIÓ DE GÈNERE I INTERSECCIONALITAT

Comissió amb l’objectiu de treballar en l’eradicació d’estereotips per prevenir i eliminar la violència de gènere i caminar cap a una educació d’igualtats reals.

Recull de Recursos


NOTÍCIES

Avui és 25 de novembre, i com cada any se celebra el Dia Internacional per a l’eliminació de les violències envers les dones. Des de la Comissió de Gènere i Interseccionalitat de l’AFA de l’Escola us fem arribar una sèrie de propostes perquè pugueu treballar amb els vostres fills i filles la prevenció d’aquest tipus de violències.

Per començar, una breu història

És una efemèride important perquè és el moment en que la violència contra les dones rep el reconeixement com a violència específica i la seva eradicació entra a l’agenda de les polítiques públiques de tots els estats.  La violència masclista no són només els assassinats i la violència física. Hi ha una gran part de la violència envers les dones que resta submergida, com un iceberg, i que no veiem.

És important començar a posar en marxa des de petites i petits el treball contra aquestes violències, ja que un bon desenvolupament de la identitat (autoestima, pensament crític, trencament dels estereotips) ajuda a prevenir-la.

Aquesta data va ser aprovada per l’Assemblea General de les Nacions Unides en la seva resolució 54/134 el 17 de desembre de 1999 i se celebra anualment el 25 de novembre, en memòria de les germanes Mirabal. Per saber més coses sobre les germanes Mirabal, podeu llegir-ne el conte en el llibre “Contes de bona nit per a nenes rebels” d’Elena Favilli i Francesca Cavallollia que trobareu a les nostres biblioteques municipals (pág 158-159. Editorial Estrella Polar).

Proposta d’activitat “La princesa que no volia menjar anissos”

En motiu d’aquest dia, la Comissió de Gènere i Interseccionalitat de l’AFA de l’Escola ha adaptat i gravat l’explicació d’un conte que ens permet treballar amb els infants la prevenció de les violències envers les dones.

Us animem a visionar-lo conjuntament amb els vostres fills i filles i fer-nos arribar els dubtes i les preguntes que us sorgeixin, tant a les famílies com a les nenes i als nens. Intentarem contestar-les totes. També ens agradaria, si us ve de gust, que les nenes i nens facin un dibuix del conte i ens l’envieu. Si ens doneu permís, els penjaríem a les xarxes.

Recull de contes i novel·les

Us adjuntem un recull de contes i novel·les per treballar la prevenció de les violències masclistes. N’hi ha per a totes les edats. Trieu i remeneu!

EL CAVALLER QUE NO VOLIA LLUITAR
Helen Docherty, Thomas Docherty, ed. Maeva

Un conte de fantasia que té per protagonista un nen cavaller, en Leo, que no vol lluitar amb el drac, sinó que s’equipa amb els seus llibres preferits quan la seva família l’envia a lluitar contra el drac. És un conte que fa pensar en com resolem els conflictes de manera no violenta i que desemmascara els estereotips masculins per oferir altres referents de masculinitat més basats en el valor de la cura i el respecte.

Idees clau: violència zero, resolució de conflictes, noves masculinitats, revisió d’estereotips.
Edats: a partir de 3 anys

 

 

EL CLUB DELS VALENTS
Begoña Ibarrola, Pablo Auladell Pérez, Ed. Cruïlla

Aquesta història ens parla d’una escola on hi ha un nen que fa servir la força i la violència per aprofitar-se de tothom. La resta de companys i companyes tenen por fins que n’hi ha un que s’hi enfronta amb el diàleg i sense fer servir la força física. Aquest conte ens agrada per poder parlar amb els nens i nenes de l’assetjament i de les diferents maneres de resoldre conflictes.

Idees clau: amistat i convivència, prevenció de l’assetjament, violència zero, resolució conflictes.
Edats: a partir de 3 anys

 

VET AQUÍ DUES VEGADES (COL·LECCIÓ)
Belén Gaudes, Pablo Macías, Nacho de Marcos, Ed. Cuatro Tuercas

Vet aquí dues vegades és una nova col·lecció de contes clàssics reescrits sense contingut sexista, violència o desigualtats. Una gran oportunitat per poder gaudir dels contes clàssics amb nous valors, per a la igualtat de gènere i la violència zero. Són contes plens de màgia, d’humor i molta coeducació! Alguns dels títols són: Vet aquí dues vegades La BlancaneusVet aquí dues vegades La CaputxetaVet aquí dues vegades La Bella i la BèstiaVet aquí dues vegades l’Aneguet Lleig, i molts més!

Idees clau: igualtat de gènere, revisió d’estereotips, diversitat familiar, diversitat afectiva i sexual, noves masculinitats.
Edats: a partir de 5 anys

 

EL LLAPIS MÀGIC DE LA MALALA
Malala Yousafzai, Kerascoët, Ed. Alianza

Aquesta és l’autobiografia de la Malala Yousafzai, Premi Nobel de la Pau el 2014, escrita per a les nenes i nens. Descobrirem a la Malala nena que somniava en tenir un llapis màgic per canviar el món.

Idees clau: dones extraordinàries, igualtat de gènere, no violència, amistat i convivència.
Edats: a partir de 6 anys

 

 

JUUL
Gregie de Maeyer, Koen Vanmechelen, Ed. Lóguez

Juul ens fa reflexionar sobre els conflictes, la tolerància i el respecte per les diferències. Un llibre dur però respectuós i compromès perquè lectores i lectores reflexionin sobre la violència.

Idees clau: emocions, assetjament, amistat i convivència, violència zero, resolució de conflictes.
Edats: a partir de 8 anys

 

 

LA VENTAFOCS JA NO CREU EN PRÍNCEPS BLAUS
Nunila López, Myriam Cameros, Ed. 96

 

Una versió moderna, realista i humorística sobre les relacions de parella basades en el mite de l’amor romàntic com el de Ventafocs. Una Ventafocs que es casa amb un príncep que la tracta malament.

Idees clau: igualtat de gènere, revisió d’estereotips, violència zero.
Edats: a partir de 12 anys

 

EL DIARI LILA DE LA CARLOTA
Gemma Lienas, Ed. La Butxaca

Al seu diari lila, la Carlota hi escriu situacions masclistes, desigualtats i injustícies que veu al seu entorn. Comprova com moltes situacions quotidianes que semblaven inqüestionables són injustes i discriminatòries.

Idees clau: igualtat de gènere, revisió d’estereotips, violència zero.
Edats: a partir de 12 anys

Benvogudes famílies,

Aquest divendres presentem la nova Comissió de Gènere i lnsterseccionalitat. Vine a conèixer-la!⠀

A les 17.00 a l’escola. Hi haurà contacontes i un taller sorpresa.

Les joguines són de totes

No hi ha joguines de nens i joguines de nenes, tots i totes han de poder jugar lliurement com vulguin i amb el que vulguin. Però des dels mitjans de comunicació, la publicitat i molts models adults que hi apareixen, insisteixen en segregar els infants amb les joguines; cotxes, esports i construccions per a nens, i princeses, maquillatge i cuinetes per a nenes.

Què vol el patriarcat?

Quina és la finalitat de vendre joguines i formes de jugar diferents per a nens i per a nenes?

La finalitat és mantenir els rols d’homes i dones del sistema patriarcal; els homes han de ser forts, agressius i rebels, i les dones han de ser passives, atractives i submises. Tots han de jugar respectant aquests rols per mantenir l’ordre d’aquest sistema social per continuar amb el domini dels homes. Violència i opressió acabaran quan canviem aquest paradigma.

Per on comencem?

Les famílies que busquem un futur més digne per als nostres infants, sense dominants ni dominades, sense opressors ni oprimides, procurem educar en un context de llibertat de rols, de consum responsable, de respecte als altres i de no discriminació. Donar l’oportunitat de jugar lliurement, sense imposar rols a través del joc, és un pas a fer per caminar cap a una igualtat real.

Juguem per educar-nos i ser lliures

Des de que naixem, el joc és un element essencial per al desenvolupament social i cognitiu; jugant ens construïm com a persones i ens definim respecte als altres, aprenem i ens posem a prova, i experimentem la vida adulta en un context de seguretat. Per no coartar aquest desenvolupament, l’entorn ha d’oferir recursos diversos i llibertat d’acció.

 

  • Respectem l’entorn i potenciar el coneixement del medi ambient, fomentant l’observació, la perseverança i la constància, per exemple, amb un petit hort per cultivar a casa.
  • Fem jocs de Cooperació per estimular el treball en equip, la capacitat de col·laboració i ajuda mútua, el respecte per l’altre, l’empatia, la solidaritat i la inclusió.
  • Experimentem amb la ciència, per estimular el pensament científic, la lògica i la curiositat.
  • Innovem i construïm el món que ens envolta, estimulant la concentració, desenvolupant imaginació i equilibri, i apropant els infants al món de la geometria.
  • Llegim i creem històries en les que infants i joves poden conèixer realitats diferents a les pròpies i posar-se en el lloc de mil personatges, treballant l’empatia i la reflexió. Vestim-nos i pintem-nos la cara per representar rols diversos que ens apropin a altres móns.
  • Gaudim de l’aire lliure, fomentant la cooperació, el joc lliure i la coeducació.

Triem joguines no sexistes ni violentes

Per Nadal la societat i els seus mitjans de comunicació intenten imposar-nos un consum excessiu i sovint poc responsable. Aturem-nos a reflexionar i ajudem als nostres infants a qüestionar i desenvolupar el pensament crític davant els missatges publicitaris.

  • Revisem estereotips: les joguines no són sexistes, ho és la mirada i la selecció que en fem els adults. Sovint els infants demanen joguines estereotipades pel seu gènere perquè és el que han vist als anuncis que han de desitjar. Evitem els estereotips i oferim diferents possibilitats per afavorir un joc més lliure.
  • Qüestionem catàlegs i anuncis de joguines: alguns països han prohibit la publicitat adreçada als infants perquè per captar la seva atenció sol ser molt agressiva. La publicitat imposa estereotips de gènere amb els que nenes i nens s’emmirallen. Evitem exposar-los a massa publicitat o procurar ser al seu costat per interpretar juntes els missatges publicitaris, ajudant-les a tenir opinió pròpia i a ser crítiques.
  • Evitem joguines violentes: els infants estan exposats a una gran quantitat d’estímuls violents, la majoria associats al gènere masculí, i creixen amb la idea que un home atractiu i amb èxit ha de ser agressiu, violent i controlador. I la societat proporciona certa permissivitat a les conductes agressives dels nois des de la infantesa. Busquem jocs no violents per fomentar valors com el respecte, l’empatia, la cura, la solidaritat i la cooperació. Revisem bé l’etiquetatge per edats i tipus de contingut dels videojocs, i evitem regalar videojocs violents o etiquetats per una edat superior a la de l’infant.
  • Evitem joguines que cosifiquen les nenes: Cosificar la dona és tractar-la com a objecte, sense dignitat com a ésser humà, qualificant-la per la seva bellesa i passivitat. Estoigs de maquillatge, disfresses sexys i nines amb proporcions irreals, contribueixen a que les nenes es percebin com objectes de desig. La cosificació és una forma de violència masclista que costa d’identificar perquè està molt normalitzada socialment, però que genera problemes de salut, socials, físics i psicològics. Busquem joguines que ajudin a les nenes a desenvolupar la seva personalitat de forma saludable, real i no sexista, i a construir el seu propi concepte de dona. I nines que trenquin aquests estereotips, sense maquillatge ni accessoris de bellesa, amb capacitats i característiques físiques diferents i amb oficis i aficions diverses.

Eduquem els nens i nenes en el respecte, l’equitat i la coeducació i fem possible que juguin per ser lliures.

Alguns recursos

25 de novembre, Dia internacional contra la violència vers les dones

En el primer Encuentro Feminista de Latinoamérica y del Caribe celebrat a Colòmbia el 1981, les dones van denunciar la violència de gènere en l’àmbit domèstic i la violació i l’assetjament sexual en l’àmbit dels governs, incloent-hi la tortura i els abusos que patien moltes presoneres polítiques. 

Es va escollir aquest dia per commemorar el violent assassinat de les germanes i activistes polítiques Minerva, Patria i Maria Teresa Mirabal, assassinades per la policia secreta del dictador Rafael Trujillo a la República Dominicana el 25 de novembre de 1960. Elles simbolitzen la lluita i la resistència per al moviment popular i feminista.

 

Per a què serveixen els Dies Internacionals?

Per sensibilitzar a totes les persones sobre temes com els drets humans, el desenvolupament sostenible o la salut i per cridar l’atenció dels mitjans de comunicació perquè facin més visibles a l’opinió pública aquests problemes. 

Tenen el doble objectiu de pressionar els governs a prendre mesures i d’informar la ciutadania perquè conegui millor la problemàtica i exigeixi als seus representants que actuïn.

 

Què podem fer des de l’escola?

La violència contra dones i nenes és una expressió més de l’estructura patriarcal que busca socialitzar-nos en la por, el control i la submissió. Cal treballar més juntes que mai per fer visible la violència masclista i eliminar-la de tots els àmbits socials, públics i privats. 

Des de l’AFA de la nostra escola volem treballar en l’eradicació d’estereotips per prevenir i eliminar aquesta violència i caminar cap a una educació d’igualtats reals, t’hi apuntes?

Si et preocupa la discriminació i busques un projecte d’igualtats i consciència social, contacta amb l’AFA.