COMISSIÓ DE GÈNERE I INTERSECCIONALITAT

Comissió amb l’objectiu de treballar en l’eradicació d’estereotips per prevenir i eliminar la violència de gènere i caminar cap a una educació d’igualtats reals.

Recull de Recursos


NOTÍCIES

Ja podeu consultar les bases dels premis Llavors als millors relats digitals per la igualtat. Llegiu-les detingudament i animeu-vos a participar! Les podeu descarregar en pdf en el següent enllaç.

Els propers dies publicarem recursos i tutorials sobre diferents tècniques audiovisuals que podreu fer a casa, com ombres xineses, stop motion, titelles, foto-novel·les, diapositives i molt més!

BASES DE LA CONVOCATÒRIA

L’AFA de l’escola Jungfrau convoca un certamen de relats digitals per treballar les desigualtats i els estereotips. L’objectiu d’aquesta proposta és fer visibles les desigualtats socials, fomentar l’anàlisi personal de les situacions d’injustícia social que més preocupen als nostres infants i joves, motivar la seva capacitat d’expressió personal i generar dinàmiques reflexives entre la resta de l’alumnat i les seves famílies.

Aquest projecte destaca per la seva implicació educativa a nivell de competències comunicatives i audiovisuals, però també perquè permet treballar determinats valors, involucrant centre i famílies. Empatia, llibertat, justícia social, solidaritat o cooperació són valors morals importants, lligats al desenvolupament de competències socials que també es treballen a l’escola.

Modalitat i temàtica

La modalitat de treball serà conte audiovisual en format digital.

Els relats hauran de tractar sobre una situació de desigualtat social relacionada amb el gènere, el racisme, el capacitisme, la lesbofòbia, l’homofòbia, la transfòbia, la xenofòbia, el classisme, o amb qualsevol altre aspecte que pugui generar desigualtat de drets, llibertats o oportunitats. Podran ser relats originals o adaptacions modernes de relats tradicionals amb la intenció de reflexionar i treballar els estereotips.

Format i presentació

 • El treball consistirà en un conte audiovisual en format digital.
 • El vídeo tindrà una durada màxima de 6 minuts, i es podran utilitzar diferents tècniques audiovisuals per fer-lo (gravació, stop motion, presentació, imatges en format de vinyetes, etc.).
 • Tots els treballs hauran de ser originals.
 • Es podran presentar en grup, sense nombre màxim d’alumnes.
 • Els treballs s’hauran d’enviar per correu electrònic a genere.afa@escolajungfrau.net indicant el títol de l’obra, la categoria a la que es presenta i el pseudònim de l’alumne/a o el grup. S’hi haurà d’incloure el fitxer en format audiovisual (.mov, .mp4, .avi, .flb, .wmv, etc.) o l’enllaç web del vídeo, i un fitxer en format .pdf amb el pseudònim i el nom de l’alumnat.
 • Termini de presentació: els treballs es podran enviar entre l’1 i el 19 de març de 2021.

Categories i Premis

Cada alumne/a participa en la categoria corresponent al seu curs: Cicle Inicial, Mitjà o Superior d’Educació Primària. Dins de cada cicle s’estableixen dues categories de premis: Premi al millor muntatge audiovisual i Premi al millor guió original. Els premis inclouran un guardó amb diploma de la categoria premiada i un lot de regals amb llibres, entrades de teatre i material escolar.

Inventeu noves històries, feu un vídeo i apunteu-vos a Llavors!

Les dones científiques de la nostra escola

A continuació us presentem algunes de les dones científiques que tenim a l’escola. No us perdeu el vídeo en què ens expliquen els seus estudis, la seva recerca i la seva professió científica:

Perquè la ciència és de totes i per a totes, només cal triar els camins per obrir-ne de nous.

#NoMoreMatildas

T’imagines què hauria passat si Einstein hagués nascut dona? Doncs que, probablement, avui no sabríem qui és Einstein. I és que els mèrits dels seus descobriments se’ls hauria emportat algun company de recerca… o fins i tot el seu marit.

Aquest fenomen, que es coneix com Efecte Matilda en honor a Matilda Joslyn Gage, la primera activista en denunciar-ho, assenyala la injustícia que ha ignorat, de forma sistemàtica, les troballes de brillants científiques al llarg de la història. Creiem que la manca de referents femenins té un impacte en les aspiracions professionals de les nenes que es tradueix en una menor presència a les carreres científiques (STEM).

La campanya #NoMoreMatildas vol recuperar aquestes figures, portant-les als llibres de text perquè despertin amb el seu exemple, les seves troballes i les seves aportacions, la vocació científica de totes aquestes nenes a qui fins avui, s’ha fet pensar que la ciència era cosa d’homes.

Ciència com a carrera professional

Encara avui, les dones que trien carreres científiques, tecnològiques o d’enginyeria són una minoria. Segons l’ONU, menys d’un 30% de les dones desenvolupa una carrera científica (STEM), però aquest percentatge és encara més petit en tecnologia de la informació i la comunicació, el 3%; ciències naturals, matemàtiques i estadístiques, el 5%; i enginyeries, construcció i manufactures, 8%.

Segons la UNESCO, es consideren disciplines científiques: Lògica, Matemàtiques, Astronomia i astrofísica, Física, Química, Ciències de la Vida, Ciències de la Terra i de l’Espai, Ciències Agronòmiques, Ciències de la Salut, Ciències Tecnològiques, Antropologia, Demografia, Ciències Econòmiques, Geografia, Història, Ciències Jurídiques i Dret, Lingüística, Pedagogia, Ciències Polítiques, Psicologia, Ciències de les Arts i les Lletres, Sociologia, Ètica, Filosofia.

Quan parlem de ciències, sempre pensem en ciències pures, naturals, de la salut i enginyeries, i deixem de banda les ciències socials i humanes, on les dones han arribat a la universitat de manera més igualitària. Voldríem, però, destacar dues reflexions: en primer lloc, el percentatge de dones que cursen carreres socials i humanes no es tradueix en el percentatge de dones que desenvolupen una feina en llocs d’investigació o lideratge d’equips; i, en segon lloc, malgrat que cal un esforç més gran per aconseguir una plena igualtat a les ciències pures, naturals, de la salut o enginyeries, no hem de deixar de treballar en la visibilitat de la recerca i el coneixement de les dones en camps on hi participa més activament. La presència més notable de les dones en les ciències humanes i socials no fa que la seva reivindicació sigui menys important.

De la mateixa manera que tenim assumit que és en països en desenvolupament on cal incidir més en la presència de les dones als estudis científics, no hem de deixar de lluitar per aquelles dones dels països desenvolupats que també s’esforcen per aconseguir dedicar-se a la ciència.

Segons un informe de la Generalitat de Catalunya, l’any 2017, a Catalunya, les dones representaven el 65,53% de l’alumnat d’Humanitats però només el 24,97% de l’alumnat d’Arquitectura i Enginyeria. Per altra banda, si el 57,2% de l’alumnat de Grau, Màster i Doctorat són dones, per què aquest percentatge no es trasllada a la visibilitat de la seva recerca, de les seves publicacions, de la seva presència als mitjans de comunicació i en el seu lideratge en empreses i institucions? La resposta és, en molts casos, perquè no tenen les mateixes oportunitats per desenvolupar les seves carreres professionals universitàries, i moltes han d’abandonar la docència i la recerca abans de començar.

Durant la pandèmia de la COVID19, diversos articles han posat de manifest que les aportacions científiques basades en les publicacions de resultats han sigut molt menors en les dones. Això es deu al fet que les dones que tenen persones a càrrec (principalment fills/es, però també altres familiars) es veuen penalitzades en contra dels seus col·legues, ja que és en les dones on recau principalment la cura de la llar, de les persones dependents i de l’educació dels fills/es.

Perquè la tria de la nostra carrera, el nostre camp de treball i el desenvolupament ple de la nostra professió no ha de dependre de la nostra condició de gènere.

Des de la Comissió de Gènere i Interseccionalitat de l’AFA de l’escola volem treballar per fer visibles les diferents desigualtats socials que són un obstacle per la llibertat d’oportunitats, i motivar infants i famílies en la reflexió i l’eradicació dels estereotips generats per aquestes desigualtats. Amb aquesta intenció, plantegem accions i activitats per construir models i relacions personals lliures de rols i discriminacions.

Per aquest motiu, us proposem un certamen de relats digitals enfocat a treballar les desigualtats de gènere, però també el racisme, el capacitisme, la lesbofòbia, l’homofòbia, la transfòbia, la xenofòbia i el classisme, amb l’objectiu de construir noves formes de viure en igualtat de drets i oportunitats.

No us perdeu el nostre vídeo de presentació: enllaç al vídeo

Per què relats digitals per la igualtat?

Volem centrar la temàtica dels relats en les desigualtats per fomentar la reflexió de les situacions d’injustícia social que més preocupen els nostres infants i joves, motivar la seva capacitat d’expressió personal i generar dinàmiques d’anàlisi entre la resta de l’alumnat i les seves famílies. Aquest projecte pretén donar una oportunitat d’expressió pública a les seves veus, fent possible a famílies i personal docent recollir les opinions i expressions de l’alumnat sobre temes personals i socials d’especial rellevància.

L’activitat que proposem destaca per la seva implicació educativa a nivell de competències comunicatives i audiovisuals, però també perquè permet treballar determinats valors, involucrant centre i famílies. Empatia, llibertat, justícia social, solidaritat o cooperació són valors morals importants, lligats al desenvolupament de competències socials que també es treballen a l’escola.

Per què el nom de “llavors”?

La paraula “llavors” llegida com “aleshores” ens parla d’una història contada, com un “vet aquí” o un “hi havia una vegada”. Però, llegida com llavor de planta, de flor o de fruit, ens parla del naixement i el creixement de la vida, dels pensaments i les idees, dels camins nous i dels valors. Amb aquest títol, la convocatòria que proposem ens parla d’històries i relats, de vida i natura, de creixement i valors.

En què consistirà aquest certàmen?

La modalitat de les obres serà un conte audiovisual en format digital.

Els relats hauran de tractar sobre una situació de desigualtat social relacionada amb el gènere, el racisme, el capacitisme, la lesbofòbia, l’homofòbia, la transfòbia, la xenofòbia, el classisme, o qualsevol altre aspecte que pugui generar desigualtat de drets, llibertats o oportunitats. Podran ser relats originals o adaptacions modernes de relats tradicionals amb la intenció de reflexionar i treballar els estereotips.

Les obres es podran presentar durant el mes de març, i hi haurà dues categories de premis per a cada cicle d’Educació Primària: premi al millor muntatge audiovisual i premi al millor guió original. Trobareu tots els detalls a les bases de la convocatòria que publicarem la segona quinzena de febrer.

No us perdeu els propers articles amb recursos i tutorials per inspirar-vos idees i animar-vos a
participar: ombres xineses, stop motion, titelles, i molt més!

Inventeu noves històries, feu un vídeo i apunteu-vos a Llavors!

Les joguines en sí no són sexistes, el que és sexista és la mirada que posem les persones adultes sobre elles. Per això, ara que comença Nadal i la voràgine consumista ens atrapa, és el moment de revisar-nos els nostres propis estereotips, reflexionar i acompanyar els infants a qüestionar i a desenvolupar el pensament crític davant els missatges publicitaris i la societat de consum.

Hi ha països com Noruega o Suècia, on la publicitat adreçada a les criatures està prohibida. No és el cas del país on ens trobem; de fet, és totalment el contrari. Aquí la publicitat adreçada als infants és molt agressiva. Per aquest motiu és feina nostra, de les famílies, ajudar els nens i nenes a discriminar entre els missatges publicitaris i oferir-los alternatives.

No hi ha joguines de nens i joguines de nenes, per molt que insisteixin a segregar els infants amb les joguines, hi ha nenes a qui els agrada jugar amb cotxes i construccions i hi ha nens a qui els agrada el maquillatge i les princeses. O encara millor, hi ha nens a qui els agrada jugar a futbol amb les ungles ben pintades i nenes que volen jugar amb cotxes, nines i princeses molt valentes. La imaginació dels infants és inacabable; no els tallem les ales.

Però, per què ens venen joguines diferents per a nens i per a nenes?

Doncs per seguir mantenint els rols d’homes i dones diferenciats dins del sistema patriarcal; els nens i els homes han de ser forts, agressius i rebels, i les nenes i les dones han de ser passives, atractives i submises. Des de ben petits ens intenten encasellar amb el rol que ens toca segons el sexe amb què hem nascut, el sistema no vol dissidència.

Les famílies que volem canviar aquest paradigma per acabar amb la violència, l’opressió i les desigualtats de tota mena, busquem educar en un context de llibertat de rols, de consum responsable, de respecte als altres i de no discriminació. Donar l’oportunitat de jugar lliurement, sense imposar rols a través del joc, és imprescindible per construir un camí d’igualtat real.

Així que… què podem fer?

Quan comprem una joguina preguntar-nos quins valors, habilitats, actituds i rols fomenta i si afavoreix el seu desenvolupament integral (personal, relacional i social). Siguem conscients que algunes joguines fomenten valors sexistes, racistes i violents i que podem regalar-ne d’altres que fomentin la igualtat, la cultura de pau i la cooperació.

No es tracta d’imposar, forçar o prohibir res. Es tracta d’afavorir que els infants puguin jugar al que vulguin, independentment del seu sexe. Es tracta que, a partir de les diferències personals de cada nen i nena, puguin desenvolupar al màxim les seves capacitats i aptituds al marge dels estereotips imposats.

Regalem joguines diverses que afavoreixin un desenvolupament més complet:

 • Jocs que fomentin l’acció i l’activitat (no la violència).
 • Jocs que fomentin l’esport.
 • Jocs que fomentin la tranquil·litat (no la passivitat).
 • Jocs que fomentin la cura dels altres i la tendresa.
 • Jocs que valorin el treball domèstic.
 • Jocs que afavoreixin l’autonomia personal.
 • Jocs que afavoreixin la relació amb els altres i la cooperació.

Us deixem alguns enllaços de botigues en línia que tenen jocs de tots tipus, per a totes les edats, jocs integradors, jocs per estimular la ment i molt més perquè pugueu agafar idees:

I finalment us presentem el vídeo que hem preparat amb el lema “Les joguines no tenen preferències de gènere” i amb el que aprofitem per desitjar bones festes a totes les famílies de l’escola:

Avui és 25 de novembre, i com cada any se celebra el Dia Internacional per a l’eliminació de les violències envers les dones. Des de la Comissió de Gènere i Interseccionalitat de l’AFA de l’Escola us fem arribar una sèrie de propostes perquè pugueu treballar amb els vostres fills i filles la prevenció d’aquest tipus de violències.

Per començar, una breu història

És una efemèride important perquè és el moment en que la violència contra les dones rep el reconeixement com a violència específica i la seva eradicació entra a l’agenda de les polítiques públiques de tots els estats.  La violència masclista no són només els assassinats i la violència física. Hi ha una gran part de la violència envers les dones que resta submergida, com un iceberg, i que no veiem.

És important començar a posar en marxa des de petites i petits el treball contra aquestes violències, ja que un bon desenvolupament de la identitat (autoestima, pensament crític, trencament dels estereotips) ajuda a prevenir-la.

Aquesta data va ser aprovada per l’Assemblea General de les Nacions Unides en la seva resolució 54/134 el 17 de desembre de 1999 i se celebra anualment el 25 de novembre, en memòria de les germanes Mirabal. Per saber més coses sobre les germanes Mirabal, podeu llegir-ne el conte en el llibre “Contes de bona nit per a nenes rebels” d’Elena Favilli i Francesca Cavallollia que trobareu a les nostres biblioteques municipals (pág 158-159. Editorial Estrella Polar).

Proposta d’activitat “La princesa que no volia menjar anissos”

En motiu d’aquest dia, la Comissió de Gènere i Interseccionalitat de l’AFA de l’Escola ha adaptat i gravat l’explicació d’un conte que ens permet treballar amb els infants la prevenció de les violències envers les dones.

Us animem a visionar-lo conjuntament amb els vostres fills i filles i fer-nos arribar els dubtes i les preguntes que us sorgeixin, tant a les famílies com a les nenes i als nens. Intentarem contestar-les totes. També ens agradaria, si us ve de gust, que les nenes i nens facin un dibuix del conte i ens l’envieu. Si ens doneu permís, els penjaríem a les xarxes.

Recull de contes i novel·les

Us adjuntem un recull de contes i novel·les per treballar la prevenció de les violències masclistes. N’hi ha per a totes les edats. Trieu i remeneu!

EL CAVALLER QUE NO VOLIA LLUITAR
Helen Docherty, Thomas Docherty, ed. Maeva

Un conte de fantasia que té per protagonista un nen cavaller, en Leo, que no vol lluitar amb el drac, sinó que s’equipa amb els seus llibres preferits quan la seva família l’envia a lluitar contra el drac. És un conte que fa pensar en com resolem els conflictes de manera no violenta i que desemmascara els estereotips masculins per oferir altres referents de masculinitat més basats en el valor de la cura i el respecte.

Idees clau: violència zero, resolució de conflictes, noves masculinitats, revisió d’estereotips.
Edats: a partir de 3 anys

 

 

EL CLUB DELS VALENTS
Begoña Ibarrola, Pablo Auladell Pérez, Ed. Cruïlla

Aquesta història ens parla d’una escola on hi ha un nen que fa servir la força i la violència per aprofitar-se de tothom. La resta de companys i companyes tenen por fins que n’hi ha un que s’hi enfronta amb el diàleg i sense fer servir la força física. Aquest conte ens agrada per poder parlar amb els nens i nenes de l’assetjament i de les diferents maneres de resoldre conflictes.

Idees clau: amistat i convivència, prevenció de l’assetjament, violència zero, resolució conflictes.
Edats: a partir de 3 anys

 

VET AQUÍ DUES VEGADES (COL·LECCIÓ)
Belén Gaudes, Pablo Macías, Nacho de Marcos, Ed. Cuatro Tuercas

Vet aquí dues vegades és una nova col·lecció de contes clàssics reescrits sense contingut sexista, violència o desigualtats. Una gran oportunitat per poder gaudir dels contes clàssics amb nous valors, per a la igualtat de gènere i la violència zero. Són contes plens de màgia, d’humor i molta coeducació! Alguns dels títols són: Vet aquí dues vegades La BlancaneusVet aquí dues vegades La CaputxetaVet aquí dues vegades La Bella i la BèstiaVet aquí dues vegades l’Aneguet Lleig, i molts més!

Idees clau: igualtat de gènere, revisió d’estereotips, diversitat familiar, diversitat afectiva i sexual, noves masculinitats.
Edats: a partir de 5 anys

 

EL LLAPIS MÀGIC DE LA MALALA
Malala Yousafzai, Kerascoët, Ed. Alianza

Aquesta és l’autobiografia de la Malala Yousafzai, Premi Nobel de la Pau el 2014, escrita per a les nenes i nens. Descobrirem a la Malala nena que somniava en tenir un llapis màgic per canviar el món.

Idees clau: dones extraordinàries, igualtat de gènere, no violència, amistat i convivència.
Edats: a partir de 6 anys

 

 

JUUL
Gregie de Maeyer, Koen Vanmechelen, Ed. Lóguez

Juul ens fa reflexionar sobre els conflictes, la tolerància i el respecte per les diferències. Un llibre dur però respectuós i compromès perquè lectores i lectores reflexionin sobre la violència.

Idees clau: emocions, assetjament, amistat i convivència, violència zero, resolució de conflictes.
Edats: a partir de 8 anys

 

 

LA VENTAFOCS JA NO CREU EN PRÍNCEPS BLAUS
Nunila López, Myriam Cameros, Ed. 96

 

Una versió moderna, realista i humorística sobre les relacions de parella basades en el mite de l’amor romàntic com el de Ventafocs. Una Ventafocs que es casa amb un príncep que la tracta malament.

Idees clau: igualtat de gènere, revisió d’estereotips, violència zero.
Edats: a partir de 12 anys

 

EL DIARI LILA DE LA CARLOTA
Gemma Lienas, Ed. La Butxaca

Al seu diari lila, la Carlota hi escriu situacions masclistes, desigualtats i injustícies que veu al seu entorn. Comprova com moltes situacions quotidianes que semblaven inqüestionables són injustes i discriminatòries.

Idees clau: igualtat de gènere, revisió d’estereotips, violència zero.
Edats: a partir de 12 anys