COMISSIÓ DE GÈNERE I INTERSECCIONALITAT

Comissió amb l’objectiu de treballar en l’eradicació d’estereotips per prevenir i eliminar la violència de gènere i caminar cap a una educació d’igualtats reals.

Recull de Recursos


NOTÍCIES

Volem compartir amb vosaltres un experiment que va fer la cadena BBC sobre els estereotips de gènere i les joguines: [enllaç al vídeo]

Perquè creiem que és necessari revisar els nostres estereotips i reflexionar amb els infants per aprendre a ser més crítics davant la publicitat i la societat de consum, volem recordar abans d’aquestes festes que les joguines no tenen gènere.

Davant l’agressivitat publicitària, les famílies hem de saber llegir els diferents missatges i ajudar els infants en aquesta lectura crítica. Cal poder oferir alternatives a les joguines anunciades per tal que sàpiguen que no només existeixen les joguines que surten a la televisió o als catàlegs dels grans magatzems.

No hi ha joguines de nens i joguines de nenes, ni tampoc la imaginació natural dels infants discrimina per gènere. Per aquest motiu, us animem a educar els vostres infants en un joc lliure de rols i estereotips, amb un consum ètic i responsable, i en un entorn de no discriminació. Donar l’oportunitat de jugar lliurement, sense imposar rols a través del joc, és imprescindible per construir un camí d’igualtat real.

Us enllacem el nostre vídeo “Les joguines no tenen preferències de gènere”: [enllaç al vídeo]

Algunes propostes

 • En escollir una joguina, preguntem-nos quins valors, actituds i rols fomenta.
 • Sent conscients que algunes joguines fomenten valors sexistes, racistes i violents, triem aquelles que fomentin la igualtat, la cultura de la pau i la cooperació.
 • Afavorim que els infants puguin jugar a allò que vulguin, independentment del seu sexe, desenvolupant les seves capacitats i aptituds al marge dels estereotips.
 • Regalem joguines diverses que afavoreixin un desenvolupament més complet: que fomentin l’esport sense violència, la cura dels altres sense rols de gènere, l’autonomia personal, la relació amb els altres i valors com la cooperació, l’empatia i el respecte.

Gaudiu de les festes sense estereotips de gènere i jugueu per ser lliures!

Avui és 25 de novembre i, com cada any, se celebra el Dia Internacional per a l’eliminació de les violències envers les dones. Des de la Comissió de Gènere i Interseccionalitat de l’AFA de l’Escola hem adaptat i gravat un nou conte perquè pugueu treballar amb els vostres fills i filles la prevenció d’aquest tipus de violències.

Els mites de l’amor romàntic

En l’àmbit de les relacions de parella, el model de l’amor romàntic es presenta com l’única manera d’amor de parella possible, i legitima determinades relacions de poder, encobrint i justificant els rols de gènere. Els mites de l’amor romàntic dificulten la detecció i gestió de malestars i conflictes per por de trencar un amor idealitzat, generen frustracions i són un obstacle per a la identificació de situacions de risc.

Ens cal conèixer aquests mites i entendre com funcionen socialment al nostre entorn:

 • Creure que l’amor és cec o en l’amor a primera vista és creure que podem enamorar-nos d’algú sense conèixer aquesta persona, i no ens permet reflexionar i qüestionar a l’inici d’una relació.
 • Creure que l’amor és per sempre fa més difícil trencar una relació que no va bé. Pensem que tot pot arreglar-se amb la força de l’amor. És el mite que més funciona en el cicle de la violència quan, després d’un episodi violent, apareix la fase de reconciliació amb promeses de canvi.
 • Creure en l’existència de la mitja taronja, pensar que hi ha una persona feta a la mida de l’altra que l’acabarà de completar dona una idea de persones incompletes que només es realitzen a partir de l’amor, cosa que atempta contra l’autoestima i l’autonomia de les persones.
 • Creure que les gelosies són una mostra d’amor i pensar que l’amor veritable es demostra amb exclusivitat sexo-afectiva minva la pròpia autoestima i ens fa dependents dels desitjos de l’altre.
 • Creure que qui t’estima et farà patir ens pot fer naturalitzar situacions de violència.

 Paraules d’amor senzilles i tendres

La majoria de contes i cançons representen el model patriarcal, que apareix en gran part del joc simbòlic en edats molt primerenques. La interiorització d’aquest model, per tant, es fa de manera molt ràpida i n’arriba a naturalitzar les característiques, de manera que es constitueix com una violència simbòlica més. Malgrat que algunes persones transgredeixen en algun moment aquestes normes, el sistema continua funcionant i pressionant perquè cadascú compleixi el rol que li pertoca segons els estereotips.

Us proposem una activitat ben senzilla que podeu fer a casa per reflexionar sobre les violències més o menys subtils que podem trobar darrera de les cançons d’amor, tant de les més antigues com de les més actuals.

Escolteu cançons d’amor que conegueu i analitzeu junts/es les seves lletres, intentant:

 • Identificar i reflexionar sobre els estereotips de gènere que la cançó associa als models de masculinitat i feminitat.
 • Analitzar els tòpics referents a l’amor i els indicadors que ens poden alertar de relacions abusives o violentes.
 • Parlar sobre el rebuig davant d’actituds i comportaments que naturalitzin aquestes relacions.

A través de les cançons, però també del cinema i la publicitat, podem analitzar de forma crítica els models afectius que predominen a la nostra societat, i fer servir aquesta anàlisi per construir o reconstruir el nostre propi model de relacions basades en el respecte, sense desigualtats i sense violències.

Estimades famílies,

moltíssimes gràcies per respondre i interessar-vos per les qüestions de l’AFA. L’enquesta és una eina més per establir contacte amb les sensibilitats dins de l’Associació i incorporar algunes bones idees a les accions del següent curs.

Esperem que amb el nou curs poguem ampliar les accions que porta a terme l’AFA, com les festes i altres accions. Per poder dur a terme totes aquestes iniciatives, les famílies sòcies sou usuàries i organitzadores a la vegada, a través de les comissions perquè funcioni tot aquest engranatge. Us animem tant a les persones que heu dit estar interessades en participar, com a la resta de famílies, a implicar-vos en l’organització de l’AFA.

Podeu informar-vos de tot a través dels canals; web, facebook, twitter, instagram, Telegram. També trucant directament al telèfon de l’AFA 933840408 i a través dels whatsapp de classe.

Amb els millors desitjos. Podeu consultar els resultats en aquest enllaç 

 

AFA Jungfrau

 

Els nostres infants han de poder créixer en llibertat sense importar com són ni a qui estimen. Per aquest motiu, ens unim a la celebració del Dia Internacional per l’alliberament Lesbià, Gai, Transexual, Bisexual, Intersexual i Queer. Històricament hi ha hagut una constant lluita pels drets homosexuals, però va ser el 28 de juny de 1969 quan es va convertir en una fita a causa de les protestes del moviment gai contra la persecució policial i la vulneració dels seus drets, a la ciutat de Nova York.

Tot i els avanços aconseguits per assolir una plenitud de drets, encara molts països castiguen amb la mort o la presó una orientació sexual diferent de la normativa. Sense anar més lluny, aquesta setmana la UEFA havia decidit expedientar un jugador per portar un braçalet amb la bandera gai, fet que finalment va paralitzar per la pressió social, i s’ha negat a il·luminar amb els colors de l’arc de Sant Martí un estadi de futbol com a protesta contra la nova llei a Turquia que impedeix parlar d’homosexualitat a les escoles. Uns successos que poden semblar poc rellevants, però que demostren com el masclisme i l’homofòbia continuen dintre d’entitats que compten amb un ampli suport polític, econòmic i social.

Des de la comissió de gènere i interseccionalitat estem compromeses amb la lluita a favor d’una societat diversa i respectuosa amb totes les expressions d’amor i d’identitat. Creiem en l’educació com una eina perquè totes les nenes i nens es desenvolupin emocionalment sans, i això implica assegurar-los uns espais on se sentin segurs i estimats, oferint-los recursos per identificar-se i créixer sense prejudicis. Per aquest motiu us deixem un recull de contes i llibres per infants. Esperem que us agradin.

 

Identitats no normatives

LA PERRUCA DE LUCA

Helena Berenguer, Carmen Ivars

Editorial Lalala

+ 4 anys

A vegades, els altres no entenen una cosa tan senzilla com expressar-se lliurement, sense importar el que se suposa femení o masculí. Això li va passar a en Luca, un nen valent que va demostrar a tots i totes la felicitat de jugar amb l’aparença.

SIRENES

Jessica Love

Editorial Kókinos

+ 4 anys

El sexe i el gènere no han de tenir una correspondència inflexible de dona/femení o home/masculí. Per aquest motiu, en Julian, recolzat per la seva àvia, es disfressa de sirena i gaudeix d’una festa on tots i totes també van disfressades.

UN TRACTOR MUY MUY RUIDOSO

Mar Pavón

Editorial Cuento de luz

+ 3 anys

Perquè ningú ens ha de dir com ser o sentir-nos dones. Pots ser-ho i fer soroll, portar sempre pantalons i, fins i tot, conduir un tractor.

RAMIR EL BOXEJADOR

Lirios Jordà Bou

Editorial Andana

+ 3 anys

La família d’en Ramir són uns dels millors boxejadors i boxejadores del món. Per això esperen impacientment el seu primer combat. Volen que demostri la seva fortalesa i continuar així amb el llegat familiar. Però el Ramir no és com esperen, només sap abraçar. Amb aquesta història es reflecteix la importància de la família en el desenvolupament emocional i identitari dels infants.

 

Estimar lliurement

LA HIJA DEL HURACÁN

Kacen Callender

Editorial Kakao books

+ 8 anys

La Caroline viu al Carib amb el seu pare, després que la seva mare desaparegués misteriosament. Cada matí s’esforça per anar a una escola on la marginen per tenir la pell més fosca i ser més espavilada que la resta. De sobte, un dia arriba una nova alumna a l’escola, la Kalinda, que la fascina. Juntes decideixen buscar la mare de la Caroline. Mentrestant, aprendran i viuran situacions fins ara desconegudes.

ELS DÍES FELIÇOS

Bernat Cormand

Editorial A buen paso

+ 6 anys

Estimar no té gènere: ens podem enamorar de qualsevol persona i no sentir-nos malament per expressar els nostres sentiments. Amb aquesta història, els infants podran entendre i viure amb normalitat el fet d’estimar algú del mateix sexe. També ens ensenya el valor dels records i com afrontar l’abandonament, amb l’acompanyament d’unes delicades il·lustracions.

LA RATETA QUE ESCOMBRAVA L’ESCALETA. Vet aquí dues vegades.

Belén Gaudes

Editorial Cuatro Tuercas

+ 4 anys

Una col·lecció on ens trobarem contes clàssics reescrits amb una perspectiva inclusiva i amb rols diferents dels representats a la història original. En aquest cas serà la coneguda rateta qui escollirà un final diferent del que li van imposar antigament, i demostrarà que les parelles poden ser d’allò més variat.

MI PRIMER AMOR

Brane Mozetic

Editorial Bellaterra

+ 5 anys

Els canvis afecten molt els més petits, especialment si passes de viure en una granja a fer-ho a una ciutat. Per sort, a vegades ens trobem persones que ens fan canviar el nostre dia a dia i ens aporten moments plens de felicitat. Basat en la seva pròpia història, l’autor explica els sentiments que va viure al costat del seu amic Fran i com, el seu voltant, ple de prejudicis, no creia adequada aquella bonica i ingènua relació.

LA PRINCESA LI – PRINCESS LI

Luis Amavisca, Elena Rendeiro

Editorial Nubeocho ediciones

+ 4 anys

Una edició bilingüe, en català i anglès, per explicar a les nostres filles i fills que les princeses no només s’enamoren de prínceps, també hi ha la possibilitat que dues princeses es casin. Això li ensenyen la Li i la Beatriz al seu pare, el rei Wan Tan que, desgraciadament, encara no ho sabia, i volia obligar la seva filla a casar-se amb algú que no estimava.

MARIA-MERCÈ MARÇAL. Col·lecció Els Petits Tigres

Uriol Gilibets

Editorial Tigre de paper

+ 8 anys

Una altra col·lecció que aposta per visibilitzar persones amb una vida no normativa, com va ser el cas de la Maria-Mercè Marçal. Així doncs, tenim l’oportunitat de donar a conèixer als més petits la història de dones com la d’aquesta poetessa catalana, d’esquerres i lesbiana. Conseqüent amb la seva ideologia i sexualitat, va plasmar les seves conviccions a les seves poesies, que ja formen part de la història de la literatura.

 

Obres guanyadores

A continuació us presentem les obres guanyadores dels premis Llavors 2021 de relats digitals per la igualtat.

Premi al Millor Muntatge Audiovisual del Cicle Mitjà d’Educació Primària

Títol de l’obra: Janna, la cavallera [enllaç al vídeo]

Guanyadora: Núria Roqué

Premi al Millor Muntatge Audiovisual del Cicle Inicial d’Educació Primària

Títol de l’obra: Banyes [enllaç al vídeo]

Guanyadora: Maria Curt

Premi al Millor Guió Original del Cicle Inicial d’Educació Primària

Títol de l’obra: La cavallera i la dragona [enllaç al vídeo]

Guanyadora: Arlet Gordillo

Degut a la baixa participació, la resta de categories han quedat desertes.

Membres del jurat

Agraïm la participació i la implicació de les persones que han format part del jurat i han valorat les obres de Llavors 2021:

 • Eva Mesado – mestra, referent de gènere del centre i mare de l’escola
 • Marta Farrés – membre de la Comissió de Gènere i Interseccionalitat i mare de l’escola
 • Júlia Cahner – graduada en producció cinematogràfica i fotògrafa de Badalona

Lliurament de guardons i premis

Les guanyadores del certamen Llavors 2021 podran recollir a partir de dilluns 3 de maig els seus guardons i premis. La Comissió de Gènere i Interseccionalitat contactarà amb elles per fer el lliurament.

Els premis consisteixen en:

 • Guardó del premi i diploma de la categoria.
 • Abonament per la temporada 2021-2021 per al cicle de teatre #SocMenut del Círcol.
 • Lot de llibres de la llibreria Saltamartí.
 • Val de 50€ de material escolar.
 • Paquet de llavors de flors de Boter Garden.

Col·laboradors

Volem agrair especialment la col·laboració dels comerços i entitats que s’han implicat en aquest certamen: