AFA


Qui som i què fem

L’AFA sóm tots els pares, mares, tutors dels alumnes de la Jungfrau i la nostra participació és important per contribuir al bon desenvolupament de l’educació dels nostres fills. Ens organitzem a través de COMISSIONS i GRUPS DE TREBALL.

T’estem esperant!!!     PARTICIPA

La quota de l’AFA es reparteix aproximadament així:
 
 
Les activitats que gestiona i porta a terme l’AFA són possibles gràcies a la iniciativa, a l’empenta i al desig de millora de les persones que en formen part. Amb la seva dedicació, pràcticament diària durant el curs escolar, i també durant les setmanes d’abans de l’inici del curs i després de la finalització del curs, garanteixen que els nostres nens i nenes puguin gaudir d’entreteniments i elements educatius extraordinaris, i que els pares i mares n’estiguin informats i puguin també accedir a cursos o xerrades formatives i informatives.

Participem amb la FAPAC, FAMPAS Badalona, Badalona es mou, la Diada ensenyament públic.

Hem elaborat un reglament de règim intern i pots consultar els Estatuts aquí, però et resumim les funcions dels membres electes:

Presidència:

 • Dirigir i representar legalment l’associació.
 • Presidir i dirigir els debats.
 • Emetre un vot de qualitat decisori en els casos d’empat.
 • Establir la convocatòria de les reunions
 • Visar les actes i els certificats confeccionats pel secretari de l’associació.

Tresorer/a:

 • Custòdia i el control dels recursos de l’associació
 • Elaboració del pressupost, el balanç i la liquidació de comptes.
 • Portar un llibre de caixa.
 • Signar els rebuts de quotes i altres documents de tresoreria.
 • Pagar les factures aprovades per la Junta Directiva, les quals han de ser visades prèviament pel president/a
 • Ingressar el que sobra en dipòsits oberts en establiments de crèdit o d’estalvi

El secretari/ària:

 • Custodiar la documentació de l’associació
 • Aixecar, redactar i signar les actes de les reunions
 • Redactar i autoritzar els certificats que calgui lliurar
 • Portar el llibre de registre de socis i sòcies.

Les comissions o grups de treball

 • La creació i constitució de qualsevol comissió o grup de treball, l’han de plantejar els membres de l’associació que vulguin formar-los, que n’han d’assabentar la Junta Directiva i explicar les activitats que es proposen dur a terme.
 • La Junta Directiva s’ha de preocupar d’analitzar les diferents comissions o grups de treball, els encarregats dels quals li han de presentar un cop al mes un informe detallat de les seves actuacions.

La composició de la junta electa actual és:

 • Presidència: Bruna Monfort
 • Vicepresidència: Txell Pujol
 • Secretaria: Àlex Saldes
 • Tresoreria: Estel Grífol

NOTÍCIES

El dia 20 de maig de 2019, es va celebrar la reunió mensual de l’AFA en què es van tractar diferents temes relacionats amb l’activitat de l’associació. A continuació, es descriuen els més rellevants:

BATUCADA: alguns pares/mares proposen crear un grup de batucada vinculat a la Jungfrau. Enviaran una enquesta per conèixer l’interès de les famílies de l’escola.

MENJADOR: es farà una enquesta de valoració. Els monitors estan cohesionats i el claustre els ha donat suport per gestionar els conflictes i les faltes de respecte que han sorgit.

CAMINS: es va fer una convocatòria per escollir un dibuix que representés el nostre camí escolar. De cara al curs vinent, es vol crear “el joc de les multes”, fer una diada reivindicativa i altres accions conjuntes amb la resta d’escoles. Es presentarà una instància a l’Ajuntament per demanar que tornin a posar la pilona que hi havia davant la porta de Martí Pujol, que es reguli el trànsit del carrer Rector a les 9 h i que posin un pas de vianants a Vila Vall-Llebrera amb Torrent de la Batllòria.

ALTRES:

Els pressupostos aprovats en l’assemblea ordinària tenien una errada a favor de l’AFA.

Tan aviat com sigui possible es penjarà al web informació sobre la festa de l’1 de juny.

 

Famílies!

Ja tenim disponibles samarretes en defensa de l’educació pública de totes les talles.

Podeu passar pel despatx de l’AFA de dilluns a dijous de 15 a 18.30 h.

reforma_horaria_tomando_conciencia

Benvolgudes famílies,

L’horari lectiu de l’escola, partit o continuat, és un d’aquells temes que volta per la comunitat educativa, com els deures o els exàmens, i hi ha opinions per tots els gustos.

A l’AFA de l’escola Jungfrau ens agradaria parlar-ne per contrastar els dos models, resoldre dubtes i poder saber quina és l’opció majoritària entre les famílies i el claustre.

La jornada partida ja la coneixeu perquè és la que es fa actualment però, què en sabem de la jornada continua?

Us proposem una xerrada sobre el tema dilluns 8 d’abril de 2019 a les 20 h, mentrestant us deixem algunes informacions al respecte.

La jornada intensiva

Ensenyament va obrir la porta a la jornada intensiva en centres d’educació primària públics el curs 2012-2013, com ja es feia en comunitats com les Illes Balears, Andalusia i una part de Madrid. En els últims dos anys, però, el nombre de peticions per implantar aquest horari ha augmentat fins al punt que més de 60 escoles, agrupades a través de les seves associacions de mares i pares d’alumnes (AMPA) en una coordinadora, ja han demanat a la conselleria d’Ensenyament que s’apliqui l’horari de 9 a 14 hores als seus centres. Ho han aprovat totes per consell escolar.

La coordinadora que impulsa el canvi argumenta que amb la jornada continuada els nens que es queden a dinar a l’escola surten a la mateixa hora que amb l’horari partit (és la mateixa estona de menjador de 14h a 16:30h que en l’actual horari de 12:30h a 15h) i els que mengen a casa seva no han de tornar per una hora i mitja de classes a la tarda.

El departament d’Ensenyament ha decidit, de moment, allargar la prova pilot en les escoles que ja la fan davant la unanimitat entre famílies, alumnes i mestres que han comprovat els beneficis que l’horari compactat suposa per a l’alumnat.

jornada_continua_grafic_compara

Jornada intensiva, defensors i detractors

El sindicat majoritari del sector educatiu USTEC-STEs s’hi mostra a favor, mentre que la Federació d’Associacions de Mares i Pares d’Alumnes de Catalunya (Fapac) només ho veuria amb bons ulls si

 • l’èxit educatiu del centre es manté,
 • no hi ha una fugida d’alumnes a altres escoles i
 • hi ha més d’un 90% dels pares que ho demanen.

En entrevistes amb mares, pares i mestres de les escoles Pau Vila (El Papiol), Fanals (Platja d’Aro) i Congrés d’Indians (Barcelona) defensen que la jornada intensiva millora el rendiment escolar per les següents raons:

 • La concentració de l’activitat lectiva es realitza en la franja horària de màxim rendiment cognitiu
 • Hi ha una millor proporció classe-pati amb dues parades al matí per jugar i fer dos esmorzars d’entrepà i fruita
 • La receptivitat sense interrupcions: es redueix a la meitat el temps dedicat a aconseguir l’atenció de l’alumnat al principi de la classe (es passa de la pèrdua del 30% del temps lectiu a menys del 15%)
 • La possibilitat de tenir, en la franja de tarda, temps per les activitats extraescolars: reforç escolar, acompanyament de mestres, l’esport, la música, la dansa o l’anglès de 15h a 16:30h

Entre els pedagogs, la mesura també té defensors i detractors. Gregorio Luri creu que s’ha de deixar la màxima llibertat als mestres. “Pot funcionar mentre el grup de docents tingui un pla de treball clar”, assegura. Luri insisteix que en els sistemes educatius “mai s’ha de ser talibà”. La Fundació Bofill, en canvi, s’hi mostra en contra. El seu director, Ismael Palacín, argumenta que no hi ha estudis que demostrin que millora el rendiment escolar ni que tingui avantatges socials.

Una opinió que també comparteix l’educador Jaume Funes. Segons ell, no funcionaria per les “corbes de cansament” de l’alumnat. Tot i així és partidari de repensar seriosament quins són els horaris “més sensats” per als infants. “Podrien ser més flexibles”, verbalitza. El problema, segons afegeix, recau en quants mestres i pares estarien disposats a posar el seu horari en benefici del que pedagògicament és correcte.

Article al diari Ara: Les escoles públiques pressionen per fer jornada intensiva

I vosaltres, mares i pares, què en penseu?

 

La nostra zona escolar (zona 4: Centre, Dalt la Vila, Coll i Pujol, Raval, Progrés i la Mora) conviu amb:

 • Cap escola bressol pública
 • 30% d’oferta pública a primària.
  • Escola Badalona Port, 9 anys en barracons.
  • Escola Ventós Mir, 14 anys esperant un nou edifici en condicions insalubres.
  • Escoles Jungfrau i Progrés, ssobredemanda.
 • Instituts Llauna i B7, hipersaturats.

I mentrestant, en altres zones…

 • Fugida cap a l’escola concertada de la zona 4.
 • Tancament de línies a l’escola pública.

En un any, cap administració ha fet res perquè la situació millori, per tot això, les escoles públiques de Badalona ENS PLANTEM.

I fem una crida a tota la ciutat sota el lema:

BADALONA DIU PROU

PROU bolets
PROU manca de planificació
PROU improvisació
PROU massificació
PROU de barracons
PROU manca de manteniment
PROU al tancament de línies

PROU!

Què hem fet? 👇

 • Xerrada informativa de les AFA/AMPA de les 5 escoles públiques de la zona 4 per explicar la situació a les famílies que han de fer la preinscripció aquest any, deixant clar el compromis conjunt per l’escola pública de qualitat, un dret per a tothom. Reivindiquem la construcció pendent de les escoles de Ventós Mir i Badalona Port i no acceptem més grups addicionals que impedeixin el desenvolupament del projecte educatiu dels centres i massifiquin espais.
 • Reunió amb les famílies de 6è per explicar la situació que hi ha a secundària.

Què més hem de fer? 💪

 • Tallar carrers els divendres 15 i 22 de març de 8.50 a 9.05 h davant les escoles. La Jungfrau tallarem l’avinguda Martí Pujol, davant la porta gran de l’escola.
 • Manifestar-nos dimarts 26 de març a les 16 h amb els nostres fills i filles (sí, hi poden ser) davant de l’edifici del Viver per anar fins a la plaça de la Vila i intervenir al ple municipal.

I com ho fem? 👍

 • Vestits amb la samarreta groga de SOS Educació (si no en tens al despatx de l’AFA en pots comprar de dilluns a dijous de 15 a 18.30 h per 3.5 € -nou preu-).
 • Amb una pancarta, xiulets…  

HI HEM DE SER TOTS, PER A L’ESCOLA DE TOTS! I, SOBRETOT, PER LA NOSTRA CANALLA!